ARTIKLER


Åbenhed er stadig lukket land

Politiske hensyn, ikke borgernes rettigheder, styrer fortsat, hvilke dokumenter EU's ministerråd udleverer. Det viser en undersøgelse, som det svenske journalistforbund har fået gennemført.


Af STAFFAN DAHLLÖF
12. december 2002

EU's ét år gamle regler om adgang til dokumenter har ikke ført til at nogen ”ny åbenhed”. Det er stadig den politiske vurdering af det følsomme forhandlingsspil, som afgør, hvad offentligheden må følge med i.

”Det var et naivt håb, at Sverige ville kunne eksportere sin åbenhedstradition. Undersøgelsen viser desværre, at det svenske Journalistf”rbundets anelser holdt stik. Politiske vurderinger er afgørende. Ikke konkrete regler, som såvel myndigheder som offentligheden skal bruge og tilpasse sig efter. Den holdning baner vejen for vilkårlige afgørelser,” siger forbundsformanden Agneta Lindblom Hultén.

”Ud fra et demokratisk synspunkt er det mest bekymrende, at det er den enkelte borger, som får det vanskeligst ved at følge de valgtes gøren og laden,” tilføjer hun.

Undersøgelsen, som blev gennemført af det ny NOTAT's medarbejder, på det svenske fagforbunds initiativ, gik ud på at bede om indsigt i dokumenter indenfor tre forskellige politikområder: Fiskeri, bekæmpelse af terrorisme, og tilsætningsstoffer i dyrefoder.