ARTIKLER


Midtvejsevaluering

EU-Kommissionens reformplan midt i den indeværende landbrugsplan - er til forhandling lige nu. Mindre mad og mere miljø for de samme penge, lyder Kommissionens opskrift.


Af Staffan Dahllöf
24. oktober 2002

Landbruget skal stadig bruge næsten halvdelen af EU's budget, men det skal ikke nødvendigvis resultere i en større mængde levnedsmidler, snarere mindre. Det, der produceres, må til gengæld gerne være af bedre kvalitet, og produktionsmetoderne skal leve op til krav om miljøhensyn og dyrevelfærd.

Den grundlæggende tanke bag Kommissionens midtvejsevaluering af landbrugspolitikken udmønter sig i nogle nye begreber indenfor landbrugspolitikken:

Afkobling - landmændene skal ikke betales for, hvad de producerer, men for at de er landmænd, støtten skal kobles fra produktionen.

Cross compliance (opfyldelse af forskellige krav) - støtten skal kun gives på betingelse af, at en bedrift er i overensstemmelse med krav om miljøhensyn, dyrevelfærd, levnedsmiddelsikkerhed m.v.

Modulation - op til 20 procent af den direkte støtte til landmændene skal gradvis overføres til landdistriktspolitikken (kaldet søjle II som ikke skal forveksles med søjle II i betydningen udenrigs- og sikkerhedspolitik). Der indføres en øvre støttegrænse på 300.000 euro (2,2 millioner kroner) per bedrift og år.

De tre nye nøglebegreber bliver i Kommissionens udspil ført videre i forskellige mere eller mindre konkrete og vidtgående tiltag blandt andet:

  • Nedsat interventionspris (støttepris) på korn med fem procent.
  • Forenkling (uklart hvordan) af grænsebeskyttelse for korn og ris.
  • Afskaffelse af støtten til rug, som er på vej til at fylde godt i overskudslagrene.
  • Reduceret støtte til durumhvede og ris.
  • Støtte til oksekød afkobles fra støtte per dyr til støtte baseret på historiske rettigheder.


I midtvejsevalueringen indgår endvidere forslag til andre mere strukturelle forslag som et nyt bedriftsregnskabssystem til kontrol af kravene om miljøhensyn, dyrevelfærd og fødevarestandarder.

Krav om braklægning, som i dag er på ti procent af arealet, skal ifølge forslaget omfatte mindst de samme arealer som i dag men som langtidsbraklægning i mindst ti år.