ARTIKLER


EU-toppens høring

LEDER


Af Erling Böttcher
1. december 2003

I mandags blev der – som omtalt på side 3 – holdt en daglang høring på Christiansborg. Det kom der ikke noget nyt ud af. EU presser dansk socialpolitik og dansk arbejdsmarkedspolitik. EU breder sine kompetencer ud og blander sig for meget i detaljer. EU glemmer at regne på de økonomiske omkostninger ved sine tiltag, og bekymrer sig ikke om den efterfølgende håndhævelse af de vedtagne EU-love.


Hertil kommer, at forsikringsprincippet er gennemgående for den sociale sikring i næsten alle EU-lande. Det kolliderer med den danske sociale velfærdsmodel, hvor en velfærdsydelse typisk er en universel ret, uanset tidligere betalingsevne.


Vi ved det alt sammen godt, og mandagens konference gjorde ikke bekymringerne mindre. Det nye er at erkendelsen kommer fra mange sider (dog lige undtaget den nuværende og tidligere regering).


LO og DA er bekymret for den danske aftalemodel, hvor løn- og arbejdsvilkår afgøres af parternes egne forhandlinger. Amtsrådsforeningen og Kommunernes Landsforening frygter konsekvenser af EU-domstolens huseren i sygehussektorens arbejdstidsaftaler. LO frygter forfatningens stramning af det retlige samarbejde, fordi det smitter af på arbejdsretten. Fagforeninger frygter for billige østeuropæiske arbejderes underminering af lønnen. Og så videre. Og så videre.


Det interessante er, at al denne frygt og bekymring alligevel ledsages af en næsten rituel sværgen til den EU-samordning, som mange vælgere er imod. På den måde blev høringen også en opvisning i svælget mellem EU-toppen i de førende interesseorganisationer, og så de borgere, hvis interesser de skal varetage.

Høringen var et prisværdigt initiativ, men der blev ikke leveret argumenter for mere union på social- og arbejdsmarkedsområdet.