ARTIKLER


Hvad svinepesten skyldes

LEDER:


Af Sven Skovmand
1. december 2003

Danske svineavlere må have gode nerver. Ikke alene er priserne for tiden de laveste i flere år; de kan også blive endnu lavere. Hvis blot ét dansk svin bliver ramt af svinepest, vil det meste af den danske svineeksport falde bort, fordi Japan og USA og en række andre lande ikke længere vil modtage dansk kød, som det kan læses på artiklen side 3.


Vi vil stadig kunne sælge svin til EU, men det er en ringe trøst. For med et stærkt forøget udbud af svinekød må priserne nødvendigvis falde.


Hvad de færreste er klar over, er, at netop EU har skabt denne situation for danske svineavlere.


I de gode gamle dage – før vores tilslutning til EU – var der streng kontrol med al indførsel af levende dyr. Det gav en høj grad af sikkerhed for, at vi kunne undgå svinepest.


Men en sådan kontrol passede ikke embedsmændene i Bruxelles. De mente, at der burde være fri bevægelighed for dyr som for maskiner og legetøj. Derfor er den danske indførsel af fødevarer og levende dyr fra EU nu oppe på omkring 15 milliarder kroner om året – halvt så meget som den danske landbrugseksport til EU.


Om denne udvikling er til gavn for landmændene, for samfundet og forbrugerne skal vi ikke komme ind på her. Kun påpege, at den har givet en enorm risiko for spredning af smitsomme og farlige sygdomme som svinepest og mund- og klovsyge. Hertil kommer den besværlige og på mange måder idiotiske mærkning af husdyrene, som EU har gennemtvunget.


Man plejer at sige, at medlemskabet af EU har været til fordel for landbruget. Som eksemplet med svinepesten viser, er dette ikke den ubetingede sandhed.