ARTIKLER


Dansk nyhedsinitiativ vinder mediepris

EUobserver.com blev i Paris belønnet for sit bidrag til demokratiet
Af ERLING BÖTTCHER
10. juni 2004

Den engelsksprogede nyhedsavis på internettet, EUobserver, modtog i lørdags prisen for bedste information om Europa. Prisen er indstiftet af tænketanken Europa 2020 og netværket Newropeans, som arbejder for en demokratisering af EU.

EUobserver vandt i kategorien »Information«, udvalgt af en jury på 200 repræsentanter for civilsamfundet i Europa. I alt blev der uddelt 10 priser, blandt andet i kategorier som kultur, sport, forskning og erhvervsliv.
EUobserver har »på afgørende vis bidraget til demokratisering af Den Europæiske Union ved at mindske gabet mellem europæiske borgere og konstruktionen af Europa«, lød begrundelsen blandt andet.

 

Dansk initiativ
»Vi har nu 10.000 unikke brugere på vores site i gennemsnit hver dag. Det er mere end tre gange så mange, som Konventets website havde, og mere end nogen af formandskaberne har haft,« siger en glad dansk redaktør og initiativtager til nyhedsavisen, Lisbeth Kirk.

»Læsertallet skal vurderes ud fra, at vi ikke har sport, vejr eller TV-programmer. Det er ren EU-information, så det er fantastisk, at så mange gider at læse om det«, siger redaktøren, der har været journalist siden 1983 og blandt meget andet har en fortid som redaktør af det ny NOTAT.

 

Hvad der interesserer
»Der er måske 100 nyheder af interesse hver eneste dag. Kunsten er at vælge de 10 vigtigste. Nogle af de højeste læsertal har for eksempel information om, hvad der foregår i regeringskonferencen (om en EU-forfatning, red.).

Hvad enten folk er for eller imod den europæiske integration, er de interesserede i at kende til processen.«

 

Ung læserskare
Hver morgen sender EUobserver en nyhedsmail ud til dem, som på hjemmesiden har tegnet et gratis abonnement på at få de vigtigste nyheder sendt til deres egen mailboks.

»Vi ved, at vores læsere er meget unge. Halvdelen af vores læsere er under 30 år. Det siger noget om internettets udbredelse, og hvor de unge henter deres informationer,« fortæller Lisbeth Kirk.
At Nordens befolkninger hører til de lande, der har mest adgang til internettet, afspejler sig også i høje læsertal i de nordiske lande.

»Men vores læsere er fordelt ud over hele Europa, og USA er faktisk vores største enkeltmarked med 15 procent af læserne. 13 procent er bosat i Belgien og 13 procent i Storbritannien, og på det seneste er vi vokset pænt i Tyskland, Frankrig og Italien,« siger Lisbeth Kirk.

 

21-sproget redaktion
Redaktionen fungerer – som selve nyhedsavisen – online via internettet. Kun de, som bor i Bruxelles, mødes fysisk en gang om ugen, de øvrige sjældnere.

»I alt er vi 12-15 personer, som jævnligt bidrager. Vi repræsenterer tilsammen 12 forskellige lande og taler 21 forskellige sprog i alt. Det er selvfølgelig en del af baggrunden for, at vi kan dække så bredt, som vi gør.
De fleste sidder hjemme. Hvis man bare har adgang til PC og internet, kan man arbejde med hos os«, siger redaktøren.

 

Også en dansk version
I Danmark er der også en dansk version af EUobserver. På www.euobserver.dk kan danske læsere finde dansk-sprogede nyheder under ledelse af den tidligere Politiken-redaktør, Hans Kronberg.

Blandt mange andre har også det ny NOTAT en samarbejdsaftale med EUobserver om at bringe stof fra den nu prisbelønnede avis.