ARTIKLER


EU's grænseregler ødelægger naturskov

For at markere grænsen mellem Polen og Hviderusland fældes store gamle træer i Europas bedste naturskov. Verdensnaturfonden protesterer.
Af Brigitte Alfter
20. maj 2004

Europas bedste naturskov, Bialowieza ved Polens østlige grænse, bliver for tiden fældet. De polske myndigheder forklarer, at det er nødvendigt for at markere EU’s nye ydre grænse – i dette tilfælde til nabolandet Hviderusland.

Verdensnaturfonden WWF, protesterer nu mod planerne om at fælde 429 træer – alle er over hundrede år gamle – i det berømte naturreservat. WWF har også opdaget, at nogle sunde træer allerede er blevet fældet – i strid med gældende lov.

WWF-folkene har besøgt området, og fik i grænsevagternes hovedkvarter at vide, at der bliver fældet træer helt op til 150 meter fra grænsen, mens de nuværende love kun kræver 5 meter på hver side af grænsen.

WWF fordømmer træfældningen i Bielowiza, som er kendt for sin artsrigdom, da skoven er en af de ældste, urørte naturskove i Europa. Her kan man finde 5000 forskellige slags planter og 11.500 forskellige dyrearter. Skoven er kendt som klenodie, ikke mindst blandt de forskere og folk, der beskæftiger sig med naturskove.