ARTIKLER


Flyselskaber anklages for tilskud på 230 milliarder

EU og USA anklager gensidigt hinanden for at yde ulovlig støtte til henholdsvis Boeing og Airbus. Striden kan skabe problemer – uden at gavne nogen af parterne
Af Sven Skovmand
24. oktober 2004

EU og USA er i gang med en ny handelsstrid, der nærmest får striden om bananer til at ligne pebernødder. Striden står nemlig om enorme beløb, der skal være givet i tilskud til de to store flyfabrikker Airbus og Boeing.

USA beskylder EU for at have givet tilskud til Airbus på over 90 milliarder kroner. Men EU har trumfet over. Man mener, at Boeing har modtaget tilskud på knap 140 milliarder kroner.

Baggrunden for striden er de to store nye fly, som de to fabrikker er ved at udvikle.

Airbus udvikler kæmpeflyet A380, der vil få plads til 555 passagerer. Boeing udvikler det noget mindre 7E7 fly, som i kraft af de valgte materialer vil sluge mindre benzin end de traditionelle fly.

Enorm risiko

Risikoen i forbindelse med sådanne nye fly er enorm. Derfor har både USA og flere EU-lande støttet projekterne. Men det er svært at gøre op, hvor meget der rent faktisk er givet i støtte.

Airbus har nok fået mest direkte støtte. Til gengæld har Boeing måske fået en skjult støtte for de militære fly, man leverer til det amerikanske militær.

Sagen er nu bragt for Verdenshandelsorganisationen WTO, som formentlig vil give begge parter medhold og dermed gøre det muligt at iværksætte straffeforanstaltninger, der vil gøre lige ondt på begge parter.

Striden er derfor dybest set meningsløs, og både i USA og EU håber de fleste, at man når en mindelig løsning.

Det gælder især de mange underleverandører til Airbus og Boeing, som kan lide store tab, hvis sagen ikke behandles ordentligt.