ARTIKLER


Formanden og Øldåserne

Landbrugsrådets formand er glad for EU. Alligevel vil han forbyde øldåser. Det handler kommentaren om.
Af Sven Skovmand
18. juni 2004

Landbrugets organisationer har altid været blandt de mest trofaste støtter til EU-medlemskabet. Derfor er det interessant, når de udtrykker utilfredshed med forhold, som er skabt af EU.

Det fik man et eksempel på, da Landbrugsrådets sympatiske præsident, Peter Gæmelke, for nylig fremdrog øldåsernes stigende påvirkning af naturen som et virkeligt miljøproblem. Som han sagde, forurener de naturen, og problemet bliver større og større, fordi dåserne ikke går i opløsning, men bliver liggende, hvor de er smidt.

Som dokumentation kunne han oplyse, at han havde søgt at samle dåserne sammen, og at de fyldte hele to sække, som han møjsommeligt måtte slæbe op iil sin gård, hvorfra han kunne køre dem til den kommunale affaldsplads. Og selv om Peter Gæmelkes gård ikke just er noget indeklemt husmandssted, er det godt nok foruroligende mange.

Hvis folk ikke bliver mere hensynsfulde, kan det blive nødvendigt at forbyde dåserne, sagde landbrugsrådets formand. Og afslørede dermed, at han ikke har forstået EU's natur.

Sagen er jo, at EU-Kommissionen altid vægter den frie konkurrence højere end hensynet til miljøet. Og da øldåserne sikrer et stort udbud af forskellige slags øl, vil Kommissionen gøre alt, hvad den kan for at forhindre, at de bliver forbudt.

Hvis regeringen skulle rette sig efter Peter Gæmelke og genindføre det forbud mod dåser, som vi tidligere havde, vil Kommissionen øjeblikkelig slæbe Danmark for EF-Domstolen i Luxembourg, og det ønsker regeringen ikke at opleve. Faktisk har den netop tilladt dåserne for at undgå en sådan retssag.