ARTIKLER


Génregler vækker bekymring

EU's mærkning af génmodificerede fødevarer har en vigtig begrænsning. Den gælder ikke dyr, der er fodret med f.eks. génmodificeret majs.
Af Sven Skovmand
6. maj 2004

Siden 18. april har fødevarer i EU skullet mærkes, hvis de er génsplejsede. Det har haft stor virkning i de tyske supermarkeder, hvor demonstranter advarer mod varer, der er génsplejsede.

Meningsmålinger viser, at 70 procent af de tyske forbrugere ikke ønsker at købe génsplejsede fødevarer.

Reglen gælder dog ikke produkter som mælk, kød og æg, der kan stamme fra dyr, der har fået génsplejset foder. Det gælder heller ikke tilsætningsstoffer, der er blevet skabt ved hjælp af génteknisk forandrede mikroorganismer.

I Danmark har de nye regler derfor ført kritik fra blandt andet forbrugerorganisationerne og Økologisk Landsforening.

Ifølge Jyllands-Posten for den 18. april hævder økologernes formand, Knud Erik Sørensen, at stort set alt ikke-økologisk kød, mejeriprodukter og æg i dag er produceret med brug af génsplejsede fødevarer.