ARTIKLER


Ingen havde forudset Junilistans store sejr

Den EU-kritiske liste bragede frem på trods af manglende omtale i medierne og lave procenttal i meningsmålingerne. Og en ØMU-modstander blev valgt på den socialdemokratiske liste
Af Staffan Dahllöf
17. juni 2004

Valget til EU-Parlamentet i Sverige bød på tre nye rekorder:

Junilistens 14,4 procent af stemmerne og tre mandater er den største overraskelse nogensinde ved et svensk valg. Aldrig tidligere har et politisk parti stormet frem på den måde. Fremgangen var ikke forudset af nogen af de svenske institutter, der arbejder med meningsmålinger.

Den højeste tilslutning i en meningsmåling var på knap seks procent – mindre end halvdelen af det faktiske resultat.

Nederlaget for Socialdemokraterne

Regeringspartiet Socialdemokraterne noterede også en rekord, men med omvendt fortegn. Partiets vælgertilslutning på kun 24,7 procent er den laveste siden 1911. Det betød, at partiet gik tilbage fra fem til fire mandater.

Endelig er den svenske valgdeltagelsen på 37,2 procent den laveste, som hidtil er målt.

Troede kun på ét mandat

Den store fremgang for Junilisten kom bag på mange, også på listens spidskandidat, den socialdemokratiske økonom Nils Lundgren:

»Jeg troede på ét mandat og håbede på to, men det betragtede de fleste som helt utænkeligt,« sagde han på valgaftenen.

Nils Lundgren får selskab i Bruxelles og Strasbourg af den borgerlige økonom og tidligere rigsbankchef Lars Wohlin.

Listens tredje mandat går til læreren Hélène Goudin fra Piteå i det nordlige Sverige. Hélène Goudin vender på en måde hjem til det kendte, da hun er født i Belgien.

En fjerdedel var socialdemokrater

De foreløbige analyser peger på, at Junilistan tager stemmer fra store dele af det politiske felt. En fjerdedel af listens vælgere betegner sig som socialdemokrater.

Samtidig går de to mest EU-venlige borgerlige partier tilbage. Det store konservative parti, Moderaterna, taber ét mandat, og det samme er tilfældet for det EU-begejstrede liberale Folkeparti og de i hovedsagen EU-positive Kristdemokrater.

Men også de to modstanderpartier Vänsterpartiet og Miljöpartiet taber et mandat hver.

Kravet om en folkeafstemning

Den nok tydeligste politiske besked fra de svenske vælgerne er kravet om en folkeafstemning om den kommende EU-forfatning.

50.000 har skrevet under på kravet om en folkeafstemning, og ifølge meningsmålinger støttes dette krav af 53 procent af vælgerne.

Kom ikke i TV

Den danske Junibevægelses forklaringer om at ja-partierne ikke ville tale om forfatningen, og at man generelt ikke har kunnet få sat sine mærkesager på dagsordenen, kan den den svenske Junilistan nikke genkende til.

Junilistan er i de landsdækkende svenske medier nærmest blevet betragtet som et lidt spøjst fænomen, og listen har på ingen måde kunnet trænge igennem med sit ønske om at diskutere forfatningen.

Listen har desuden arbejdet for lånte penge, har haft i alt to ansatte og måtte ikke engang deltage i den afsluttende TV-debat.

Junilisten har desuden måtte kæmpe for overhovedet at få delt stemmesedlerne ud til valglokalerne, hvilket er afgørende i Sverige, da hvert enkelt parti her har sin egen stemmeseddel.

Ifølge Junilistans kontor nåede man med sikkerhed kun ud til 81 procent af de i alt cirka 6.000 svenske afstemningslokaler.

Boks:

Sådan faldt stemmerne Socialdemokraterna 24,7 procent, - 5 mandater (–1)

Moderata Samlingspartiet 18,2 procent, – 4 mandater (–1)

Junilistan 14,7 procent, – 3 mandater (+3)

Vänsterpartiet 12,8 procent, – 2 mandater (–1)

Folkpartiet 9,8 procent, – 2 mandater (–1)

Centerpartiet 6,3 procent, – 1 mandat (+/– 0)

Miljöpartiet 5,9 procent, – 1 mandat (–1)

Kristdemokraterna 5,7 procent, – 1 mandat (–1)

Stemmeprocenten blev 37,2 procent (1999: 38,8 procent)

Under spærregrænsen: Sverigedemokraterna 1,1 procent. Andre, herunder EU-modståndarna: 1 procent.

Modstander valgt hos socialdemokraterne

Med 26.379 personlige stemmer tager den svenske socialdemokrat Anna Hedh fra Öland plads i EU-parlamentet – stik imod partiledelsens hensigter.

Anna Hedh var den eneste kendte ØMU-modstandere og klare EU-kritiker af de ialt 35 opstillede svenske socialdemokrater. Hun var opstillet på 31. plads.

Men da de personlige stemmer var talt op, viste det sig, at hun havde taget det tredje af de ialt fem socialdemokratiske mandater i Parlamentet.

Set med danske øjne er godt 26 000 personlige stemmer ikke særlig imponerende. Men i Sverige er muligheden for at stemme personligt noget forholdsvis nyt.

Der stilles også krav for, at de personlige stemmer kan komme til at gælde. Hvis en kandidats personlige stemmer ligger under 5 procent af partiets eller listens stemmer, tæller de ikke, og så er rækkefølgen på listen afgørende.

Men Anna Hedh fik lidt over 5,3 procent af de socialdemokratiske stemmer og sprængte dermed partilisten.

Gruppeformand truet

Fremgangen for ØMU-modstanderen Anna Hedh var ikke kun en vælgerlussing til partiledelsen. Den er også en trussel mod den socialdemokratiske partiveteran og gruppeformand i EU-parlamentet, Jan Andersson fra Helsingborg, der har siddet i EU-parlamentet siden 1995.

Først fintællingen vil gøre det klart, om han eller en anden partitro socialdemokrat vil tabe i kampen om en plads i Parlamentet.