ARTIKLER


Kommissionen vil have uindskrænket grænsehandel

De sidste begrænsninger på indførsel af alkohol over landegrænserne skal væk. Kommissionen vil have fri bane for organiserede storindkøb i Tyskland eller Polen.
Af Staffan Dahllöf
24. september 2004

Siden den 1. januar i år er der kun to begrænsninger tilbage af hvad privatpersoner må indføre af beskattet alkohol i Danmark fra andre EU-lande:

– De såkaldte vejledende grænser for eget forbrug; 10 liter spiritus, 90 liter vin, 110 liter øl og 800 cigaretter.

– Kravet om at man selv transporterer de indkøbte varer over grænsen.

Men begge begrænsninger vil Kommissionen af med.

I et forslag til nye regler vil Kommissionen dels afskaffe alle udtalte mængdebegrænsninger, dels gøre det lettere for organiserede indkøbsture i andre EU-lande.

Et udtalt formål med Kommissionens udspil er at stimulere internethandel af øl, vin og spiritus.

Derfor skal tørstige borgere ikke selv behøve at bære og slæbe de indkøbte varer. Det kan man lade en kollega, en bekendt eller en vognmand om - så længe det ikke handler om en rendyrket import.

(Ved erhvervsvirksomhed skal varerne beskattes, hvor de sælges i detailhandelen.)

Sort økonomi

En sandsynlig konsekvens af forslaget er at grænsehandelen øges. En anden mulig effekt er at lempelserne bliver et skud vitaminer til den sorte økonomi, i form af ubeskattet salg til kiosker, restauranter og barer.

Det er grunden til at organisationerne Dansk Handel & Service og De Samvirkende Købmænd, i følge Jyllands-Posten advarer Skatteministeriet mod Kommissionens forslag.

I Sverige er forslaget endnu mere følsomt. Den svenske regering overvejer nu lempelser af afgiften på spiritus efter samme model som de afgiftsnedsættelser Danmark gennemførte sidste år.

Det bliver en vanskelig beslutning på baggrund af den traditionelt restriktive svenske alkoholpolitik.

Kommissionens ny forslag gør ikke den øvelse nemmere.

Legalisering

»Man risikerer at lovliggøre alkoholsalg som er ulovligt i dag. Dette kan få meget dramatiske konsekvenser,« siger Kent H„rstedt medlem af den svenske riksdag for socialdemokraterne, og forfatter til en omfattende statslig rapport om svensk alkoholpolitik.

Da forslaget vedrører skatter, skal beslutningen tages med enstemmighed. Derved kan et enkelt medlemsland stikke en kæp i hjulet, hvis man vil.

Hvor stor, eller lille, chance forslaget har for at blive vedtaget vil vise sig i oktober eller november da det kommer på dagsorden for et møde med EU's finansministre.

Ved beslutninger med enstemmighed behøver Ministerrådet ikke at tage hensyn til, hvad EU-parlamentet måtte mene om beslutningsforslaget.