ARTIKLER


Kritisk revisor frygter for sit liv

En skotsk revisor tør ikke vende tilbage til Revisionsretten, efter at han har afsløret forskellige former for svindel.
Af Brigitte Alfter
3. juli 2004

En revisor fra EU's revisionsret i Luxembourg har været sygemeldt i længere tid – nu frygter han ifølge den skotske avis The Herald også for sit liv hjemme i Skotland. Herren, der hedder Dougal Watt, påstår, at indflydelsesrige personer i Bruxelles dækker over systematisk bedrageri. Han mener også, at EU-parlamentarikere og andre medarbejdere ved revisionsretten, ikke vil se på sagerne.

Dougal Watt kom i gang med sine undersøgelser i 1995 og blev blandt andet sat til at undersøge tilskud til italienske tobaksavlere, en sag, hvor der var mistanke om både korruption og mafia-forbindelser. I april offentliggjorde Dougal Watt en større rapport om sine undersøgelser.

Men Watt er ikke den eneste, der har sat gang i en heftig debat om bedrageri og uigennemsigtig bogføring. Også kommissionens medarbejder Marta Andreasen, der denne sommer blev suspenderet efter sine kritiske bemærkninger om Kommissionens regnskabssystem, har sat gang i debatten. Således beskrev European Voice en høring, hvor Neil Kinnock, kommissær for reform af Kommissionen, skulle tage stilling til Marta Andreasen-sagen.

Beskyldningerne gik i flere retninger, blandt andet beskyldte Kinnock Andreasen for ikke at overholde reglerne for sin ansættelse, mens en euro-parlamentariker beskyldte Kommissionen for at Andreasen-sagen var værre end de nylige skandaler i de amerikanske koncerner Enron og Wolrdcom.