ARTIKLER


Politichef i Göteborg risikerer fængsel

Politichefen fra EU-topmødet i Göteborg risikerer fængsel i op til ti år. Indespærringen af demonstranter bag containermur var ulovlig, mener anklageren.
Af Staffan Dahllöf
9. maj 2004

Alt andet end en fængselsstraf er utænkeligt. Den ansvarlige politichef har løjet om sit ansvar. Han er skyldig i ulovlig frihedsberøvelse af 450 mennesker.

Med den melding til byretten i Göteborg satte statsadvokat Hans Lindberg et foreløbigt punktum for retssagen mod Håkan Jaldung, der var politichef i Göteborg under EU-topmødet i byen i juni 2001.

»Der er et ubehageligt element af undertrykkelse i Håkan Jaldungs handlemåde,« sagde anklageren på retssagens afsluttende dag i sidste uge.

»Anklageren er skidegod«

Anklagen mod den nu pensionerede politichef Håkan Jaldung skyldes, at Det Hvidtfeldske Gymnasium i Göteborg blev spærret af med en mur af containere den 14. juni 2001.

Formålet med containermuren var at forhindre aktivisterne i at deltage i demonstrationer mod topmødet og mod den amerikanske præsident George W. Bush, som var på lynvisit i Göteborg op til EU-mødet.

Men afspærringen blev ifølge anklageren til en ulovlig indespærring af dem, som befandt sig inde i skolen.

Da de 450 indelukkede aktivister senere samme dag blev anholdt af politiet, var også det en ulovlig gerning, mener han.

»Det er helt og aldeles urimeligt og i strid mod de mest elementære principper om retssikkerhed og lovlighed,« sagde Lindberg i retssalen.

»Anklageren er skidegod. Han har formuleret i et juridisk sprog, hvad vi oplevede i de dage.«

Sådan sagde Jonas Jonlund, en af de svenske aktivister, som fulgte retssagen, til netavisen ETC:

Uden støtte

Politichef Jaldungs advokat, Lars Schmidt, havde problemer med sin forsvarstale, mener de svenske aviser, som har fulgt retssagen.

Han hævdede, at det ikke var hensigten at lukke aktivisterne inde, at Jaldung troede, at han fulgte loven, og endelig, at den reelle beslutning om at spærre skolen af blev truffet i forståelse med Jaldungs overordnede.

Enkelte aviskommentarer mener, at politichef Jaldung kan komme til at betale prisen for en beslutning, som der på det aktuelle tidspunkt var stor forståelse for.

Op til ti år

Medierne er ikke i tvivl om, at politichef Jaldung på egen hånd traf de to uheldige beslutninger, selvom han lod det fremstå, som om han havde rygdækning hos sine overordnede.

Det havde han altså ikke, fremgår det nu – snart tre år senere.

Strafferammen for »ulovlig frihedsberøvelse« er fængsel i mindst ét, og højst ti år.

Byretten dom falder den 20. februar, men ventes at blive anket til en højere instans, uanset hvad udfaldet bliver. Måske vil sagen nå helt op til Højesteret.