ARTIKLER


Sjælden fisk bliver beskyttet af EU

Landmænd protesterer over for indgreb, der skal beskytte den sjældne fisk snæbelen. Men det er i strid med EU's krav.
Af Sven Skovmand
9. maj 2004

Miljøminister Hans Christian Schmidt er ikke altid lige ivrig efter at beskytte miljøet, og det kan nu give ham problemer i forhold til EU, oplyser Politiken den 13. februar 2004.

Det drejer sig om den lille laksefisk snæbelen, som lever i flere åsystemer med tilknytning til Vadehavet. Den er imidlertid i fare for at uddø, og derfor udpegede Skov- og Naturstyrelsen for et par år siden Brede Å og Vidå som såkaldte EU-habitatsområder. Det skulle sikre snæbelens overlevelse.

Lokale landmænd protesterede imidlertid så voldsomt, at Hans Christian Schmidt tilbagekaldte udpegningen af de to områder under hensyntagen til den usikkerhed, det ville give for landbrugene i området.

Ifølge EU-eksperten, professor Peter Pagh, er denne beslutning imidlertid i strid med EU-retten, fordi udpegningen af habitatområder ikke må tage hensyn til erhvervsinteresser.

Der er nu fremsat et nyt forslag til habitatsområde, hvor landmændene får større spillerum. Det skal til høring, inden ministeren tager den endelige beslutning – formentlig om et par måneder.