ARTIKLER


Solana-doktrinen: EU overalt hvor EU har interesser

EU's første sikkerhedspolitiske strategi skal kunne bruge en styrket våbenmagt til tidlige, hurtige og håndfaste interventioner - overalt i verden.
Af Staffan Dahllöf
22. november 2004

”Den Europæiske Union er nødvendigvis en aktør på verdensplan.”

Og:

”Som en Union med 25 medlemsstater, der giver mere end 160 milliarder euro ud på forsvar bør vi kunne gennemføre flere operationer samtidig.”

De to citerede sætninger er plukket fra dokumentet ”Et sikkert Europa i en bedre verden”.

Ophavsmanden til dokumentet er den allestedsnærværende Javier Solana, højtstående repræsentant for EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Hvad Solana har skrevet ned, har 15 landes stats- og regeringschefer efterfølgende vedtaget. Det skete på det topmøde i Bruxelles i december 2003, der ellers er mest kendt for sammenbruddet i forhandlingerne om EU-forfatningen.

Men inden sammenbruddet var et faktum, var der enighed om EU's første nedskrevne sikkerhedsdoktrin, med Solana som forfatter.

Sydkaukasus som nabo

Solana-doktrinen beskriver de geografiske områder hvor EU har interesser at forsvare, i givet fald med våbenmagt:

Der tales om ”en ring af lande”, øst og syd for Unionen.

Foruden Balkan og Mellemøsten omtales Sydkaukasus, som ifølge dokumentet ”på et tidspunkt også vil blive en naboregion” (læs når Tyrkiet bliver optaget som medlem).

De konkrete trusler, som EU forventes at reagere på, har forholdsvis lidt at gøre med traditionelle militære vurderinger om at et land vil angribe et andet.

I stedet for beskrives følgende fem trusler:

– Terrorisme

– Spredning af masseødelæggelsesvåben

– Regionale konflikter

– Staters sammenbrud

– Organiseret kriminalitet

På globalt plan

Beskrivelsen i strategidokumentet indebærer ikke at enhver trussel skal mødes med militære midler.

På den anden side er det en central tese at EU skal blive bedre til at kombinere diplomati, og civile tiltag med politi, jurister og andre eksperter, med brug af våbenmagt. EU skal i den forbindelse kunne føre mere end én krig ad gangen.

”Et aktivt EU med den fornødne kapacitet ville have gennemslagskraft på globalt plan”, ifølge Solana-doktrinen.

Unionen i aktion

Afsluttede operationer:

Corcordia, fredsbevarende operation i Makedonien, omfattede cirka 400 mand. EU afløste NATO den 31. marts 2003. Operationen afsluttet den 15 december samme år.

Artemis, militær operation i Den Demokratiske Republik Congo, omfattede cirka 1800 mand, fra den 12 juni til den 1 september 2003.

Igangværende operationer:

EUPM, politimission i Bosnien-Herzegovina, omfatter cirka 500 mand, indledt den 1. januar 2003 Proxima, politimission i Makedonien, omfatter 200 mand, indledt den 15. december 2003 Eujust Themis, ”retsstatsopdrag” i Georgien, omfatter 10 civile eksperter plus lokalansatte som skal rådgive regeringen og myndigheder, indledt den 16 juli 2004.

Planlagte operationer:

Althea, militær fredsbevarende operation i Bosnien-Herzegovina, hvor EU skal erstatte den NATO-ledede SFOR-styrke fra december i år. Ventes af omfatte cirka 7.000 mand.

EU-militær - også uden budget

Omkostningerne for EU's militære aktioner betales af de deltagende lande, og ikke over det fælles budget. Undtagelse fra den hovedregel er blandt andet udgifter for fælles ledelse og ansættelse af lokalt personale under konkrete aktioner.

Dette princip - at medlemslandene betaler for egen deltagelse - blev først nedfældet på topmødet i Sevilla i juni 2002 og senere hen formelt vedtaget af udenrigsministrene i Bruxelles i februar i år.

Den besluttede betalingsmekanisme har fået et eget navn; Athena, opkaldt efter den græske krigsgudinde.