ARTIKLER


Masser af slinger i valsen

Selv konstitueringen efter et dansk kommunalvalg er for intet at regne mod det, der foregår i EU-Parlamentet, når folk skifter gruppe
Af Erling Böttcher
10. december 2005

EU-parlamentet kan få et dansk kommunalvalg med tilhørende partiskift, afhopninger, kampe om poster og pengegivende ben til at ligne det rene ingenting. Hvor Ritt i København gik til valg på sloganet »ingen slinger i valsen« vil næppe nogen turde gå til EU-valg med det slogan.

Ikke en eneste konstituering i EU-parlamentet foregår uden slinger, det holder end ikke op, men fortsætter valgperioden ud. Reglerne i EU-parlamentet er nemlig udemokratiske og håbløst ude af trit med tiden. I dag har vi et EU med 732 parlamentarikere fra snart 27 lande. De repræsenterer mange forskellige partier, men skal i EU-parlamentet koges sammen i nogle få gryder.

Da systemet er skabt i billedet af et en stats få-partisystem, giver man hverken taletid eller personale til andet end store grupper. Uden medlemskab af en gruppe, kan man godt droppe EU-parlamentet. Det giver mærkelige gruppefælles­skaber. Her nogle få eksempler:

De britiske konservative sidder sammen med tyske konservative, men med fuldstændig modsatte EU-holdninger. De to forskellige danske partier Radikale og Venstre er i EU det samme. Den tværpolitiske Folkebevægelsen mod EU er i venstrefløjens gruppe, mens det venstreorienterede parti SF har forladt venstrefløjen. Socialdemokraternes gruppe er så stor at dens medlemmer ville kunne spredes ud over alle partier i dansk partipolitisk sammenhæng. Det svenske »ud af EF«-parti, Miljøpartiet, er sammen med de mest unionsglade, og den danske centrum-venstre placerede JuniBevægelse sidder sammen med meget højreorienterede.

Kort sagt er der slinger i valsen over hele linien. Det rigtige ville være at man også i EU-parlamentet dropper ideologien om »overnationale EU-partier« og omformede reglerne efter ideen om et samarbejde mellem selvstændige stater.