ARTIKLER


Ny tænketank skal grave dybt i EU's grundlag

Drude Dahlerup lancerer ny tænketank, som skal give et stærkt centrum-venstre forum, efter SF’s ja til EU-forfatningen
Af Erling Böttcher
1. april 2005

For få uger siden præsenteredes den borgerlige tænketank CEPOS med et magtfuldt bagland og 25 millioner kroner i ryggen. I går, torsdag den 31. marts, præsenterede JuniBevægelsens tidligere talsperson Drude Dahlerup en ny tænketank, kaldet Ny Agenda.

Der er hverken meget magt eller mange penge i den ny tænketank, konstaterer Drude Dahlerup, og leger med ordspillet ”hellere lille og vågen end ..”.

”Initiativet skal ses som et af mange gode initiativer som i denne tid er i gang i forhold til folkeafstemningen den 27. september,” siger Drude Dahlerup til NOTAT.

”Samtidig handler det ikke kun om folkeafstemningen, ideen er også en generel samfundsdebat, men i første omgang vil vi selvfølgelig koncentrere os om folkeafstemningen.”

12 punkts arbejdsplan

Tænketanken har før folkeafstemningen lanceret en ambitiøs 12 punkts arbejdsplan (se boks).

Drude Dahlerup begrunder det således:

”Udgangspunktet er at der er et dødvande i debatten – der er behov for nytænkning og en klar centrum-venstre profil i debatten, ikke mindst i lyset af SF’s tilslutning til EU-forfatningen. Samtidig er dette godt i tråd med, hvad der sker rundt om i Europa.”

”Der er behov for flere analyser om hvad der sker i det europæiske samarbejde. Ikke bare af formaliteter og men dybtgående analyser af selve grundlaget for EU's mange politikker, nemlig at alting gøres til en vare.

Dette at alting er blevet til en vare, gør at EU-kommissionen og ikke mindst EF-Domstolen går ind og underminerer al lovgivning i medlemsstaterne.”

Samtidig traktatfæster EU-forfatningen en nyliberalistisk politik, og ved at man skriver det direkte ind i forfatningen, så lukker man for de demokratiske muligheder for at vælgerne kan ændre politikken.

Vi skal ikke nøjes med at se på forskellen mellem den nye forfatning og Nice-traktaten, fordi konsekvenserne af at alting er en vare i EU viser sig stærkere og stærkere. Måske har man ikke hidtil taget det så alvorligt. Men nu vi har den mest højreorienterede kommission nogensinde, med et ønske om at drive en nyliberalistisk politik,” siger Drude Dahlerup.

Udlandet ind i debatten

Drude Dahlerup mener at det også er vigtigt at stille nogen spørgsmål til egne argumenter. I en række situationer er der ikke nogen enkle løsninger på, hvordan man fremmer man en solidarisk velfærdssstat, som hviler på at man bor fast et bestemt sted i en bevægelig verden. Et eksempel om man skal have kollektive overenskomster eller lovgivning der gælder for alle.

”Det betyder at Anders Fogh ikke kan slippe af sted med at sige at EU er ”en frivillig sammenslutning af selvstændige stater”. Det ville han dumpe på til eksamen, hvis han var student. Han lukker debatten. I stedet kunne han sige: Jeg ønsker overstatslighed på de og de punkter. Og så kunne man få en diskussion i gang om dette,” siger Drude Dahlerup.

Tænketanken NyAgenda vil også bidrage til at få den udenlandske debat ind i Danmark, ikke mindst den franske debat. Der foreligger aftale om oversættelser af værker af Bernhard Cassen, leder af ATTAC i Frankrig og redaktør på Le Monde Diplomatique, samt lignende samarbejdsplaner med tilsvarende tænketanke i Storbritannien som f.eks.”Center for a social Europe”.

Arbejdsprogram for tænketanken Ny Agenda

1. Analyser af de ny-liberalistiske træk i EUs nuværende politik, og hvorledes denne politik er aflejret i forfatningsforslaget.

2. Forfatningsforslaget og den danske grundlov. Enten i form af en analyse, lavet af en enkelt sagkyndig – eller en publikation med 3-4 bidrag. Evt. Suppleret med tysk bidrag.

3. En analyse af forslaget til service-direktivet’, herunder om risikoen for social dumping. Hvad betyder oprindelseslands-princippet for medlemslandenes mulighed for at bestemme de regler, der skal gælde i service-sektoren? Her inddrages den store franske debat om emnet.

4. En publikation med oversættelse af vigtige udenlandske bidrag til kritikken af forfatningen (Bernard Cassen, Raoul Marc Jennar, Susan George m.fl.)

5. Den nye nomenklatura. En længe savnet analyse af lønninger og priviliger i EU.

6. Analyser af de største industriorganisationers (f.eks. European Round Table, arbejdergiverorganisationen, UNICE, kemiindustriens CEFIC) indflydelse i EU’s institutioner, herunder lobbyismens betydning.

7. Militarisering af EU (forfatningens nye bestemmelser, det nye våbenagentur, våbensamarbejet). Et industrielt-militært kompleks i det europæisk samarbejde?

8. Analyser EU’s relation til u-landene, herunder EPA (European Partnership Agreements), EU’s rolle i WTO. Forfatningens handelspolitiske afsnit sættes under lup.

9. Analyse af Lissabon-strategien og dens konsekvenser

10. Velfærdstaten, der er konstrueret til at fungere inden for nationalstatens rammer, er kommet under pres, dels fra EU, dels fra ’globaliseringen’ generelt. Hvordan sikrerr man en solidarisk socialpolitik idag?

11. Det danske arbejdsmarked er hovedsageligt reguleret af aftaler mellem fagbevægelse og arbejdsgivere. Det giver lønmodtagerne direkte demokratisk indflydelse på de løn- og arbejdsvilkår, som de arbejder under. EU's regulering sker via lovgivning. Hvad betyder en øget EU-regulering af arbejdsmarkedet for lønmodtagernes indflydelse på egne løn- og arbejdsvilkår? Hvad betyder det, hvis lovgivning i stigende grad erstatter overenskomster?

12. Hvordan sikrer vi demokratiet? Analyser af (de manglende) muligheder for folkelig deltagelse og medbestemmelse inden for forskellige modeller for europæisk og globalt samarbejde.

Styrelsen: Anette Borchorst, Aalborg Universitet, Drude Dahlerup, Stockholms Universitet, Kenneth Haar, Attacs ledelse, Bodil Kornbek, fhv. MF for Kristendemokraterne, Klaus Lorenzen, 3 F (tidl. Lager og Handel), Anders Lundkvist, Aalborg Universitet, Trine Pertou Mach, Mellemfolkeligt Samvirke, Niels I Meyer, Danmarks Tekniske Universitet.

Hvorfor en ny tænketank?

Hvorfor centrum-venstre?

Det er et demokratisk problem at hele pressen er på ja-siden, og for det andet at pressen har en tilbøjelighed at pressen har en tilbøjelighed til at sætte al unionsmodstand i bås med Pia Kjærsgaard.

Det er derfor det er vigtigt både at fremhæve, men også udvikle centrum-venstre-kritikken af EU, som altid har været stærk i de nordiske lande.

Vi forsøger at koble det politiske centrum-venstre til et forfatningsperspektiv. Det er klart at man dér bliver nødt til at markere et højre- eller et venstre-nej

Er JuniBevægelsen ikke nok?

Dansk politik har ændret sig, og er mere polariseret, og dér kan man nemt komme til at tabe det politiske perspektiv, hvis man skal dække alle. Men det er vigtigt at der er nogen som JuniBevægelsen som dækker det brede forfatnings-perspektiv på tværs af højre-venstre skalaen.

Tænketank er noget, jeg længe har haft lyst til at lave. Jeg er trods alt universitetsmenneske og har lyst til det analytiske.

Jeg er med i JuniBevægelsen, men forlader blot ledelsen for at få tid til at få nogle mere analytiske debatter i gang

Jeg er sikker på at JuniBevægelsen godt kan klare sig uden at jeg sidder i ledelsen. Det vigtigt er at der er en masse initiativer i gang. Og jeg vil fortsat være aktiv i diskussionerne og give mit bidrag.

Jeg har vel gjort min pligt helt i front for Junibevægelsen, jeg er sikker på at Hanne Dahl og Jens-Peter Bonde er et godt team for JuniBevægelsen i forfatningskampen, slutter Drude Dahlerup.