ARTIKLER


Stor ja-sejr – i medierne

Hele 76 % af kilderne i medierne er fra Folketingets ja-partier. De få gange nej-siden kommer til orde, er det to ud af tre gange Dansk Folkeparti.
Af Erling Böttcher
30. juni 2005

Skal man tro de danske mediers dækning af EU, var det en stor sejr for ja-fløjen ved folkeafstemningerne i Holland og Frankrig. I hvert fald at dømme ud fra hvem som fik lov at kommentere og udlægge de to gange nej.

I perioden 1.-7. juni var der 10 gange så stor dækning af EU som normalt. Men forfatningsmodstandere kom kun til orde i 24 % af taletiden, og heraf var det to ud tre gange Dansk Folkeparti som repræsenterede nej-siden. Nej-sigere fra midten og til venstre kom stort set ikke til orde.

Tallene er indsamlet af professor Anker Brink Lund fra CBS, Copenhagen Business School, og offentliggjort i LO's ugebrev A4 mandag den 13. juni.

Demokratisk betænkeligt

Professor Anker Brink Lund kalder i Ugebrevet A4 skævvridningen i kildevalget for markant, og siger til ugebrevet:

»Op til en folkeafstemning bør man tilstræbe en fairness i kildevalget, så borgerne kan træffe deres beslutning om et ja eller et nej på baggrund af et kendskab til begge sider. Det er ikke sket, og det er demokratisk betænkeligt. Medierne har glemt, at valgkampen gik i gang i det øjeblik, afstemningsdatoen blev offentlig tidligere på året«.

Undersøgelsen fik formanden for JuniBevægelsen, Hanne Dahl, til at udsende en pressemeddelelse med et noget sarkastisk ønske om at ja ved den næstkommende folkeafstemning i Luxembourg:

»Det er den omvendte verden. Men så kan vi jo glæde os til forfatnings-afstemningen i Luxembourg den 10. juli. Ikke fordi det tyder på et ja, men fordi det i dagene efter et eventuelt ja vil vrimle med danske forfatnings-modstandere, som i aviser, radio og TV vil analysere og vurdere baggrunden og konsekvenserne af at luxembourgerne stemte ja.«