ARTIKLER


Danske butikker vil ikke tillade nitrit i økologiske varer

Det røde danske økologimærke vil om 18 måneder ikke længere være en garanti mod kræftfremkaldende tilsætningsstoffer. Men danske butikker og producenter går imod
Af Ib Roslund
10. april 2006

Et flertal i EU-Kommissionens stående komité for økologi vedtog den 23. marts 2006 at tillade nitrit og nitrat i økologiske fødevarer. Kun Danmark og Belgien stemte imod.

»Vi er blevet stemt ned i en sag, som vi har lagt megen vægt på. Jeg har henvendt mig til kommissær Mariann Fischer Boel både skriftligt og mundtligt.

Derfor er det meget utilfredsstillende for den danske regering, at sagen er endt, som den er«, udtalte familie- og forbrugerminister Lars Barfoed i den forbindelse til pressen og opfordrede økologiske producenter til at mærke deres varer, hvis de er nitrit-fri.

Kan forårsage kræft

Nitrit og nitrat har hidtil været forbudt efter de danske regler for økologiske fødevarer. De to tilsætningsstoffer bruges i fødevareindustrien til at hæmme bakterievækst og undgå pølseforgiftning samt til at forlænge holdbarheden og give rød farve til f.eks. pølser.

Men samtidig er nitrat/nitrit med til at danne nitrosaminer der kan forårsage kræft i lever, nyrer, spiserør, mave og tarm.

Fik forlænget fristen

Da kommissionens økologi-komite vedtog de nye regler, fik Danmark forlænget fristen for, hvornår EUs nye regler skal træde i kraft. Det kommer til at ske om 18 måneder i stedet for om 6.

Men efter de 18 måneder kan Danmark ikke opretholde forbuddet mod nitrit/nitrat uden at dansk lovgivning kommer i konflikt med EUs regler.

Og med de nye regler kan de danske fødevaremyndigheder ikke længere garantere for, at nye produkter med det røde, danske øko-mærke på danske hylder er fri for nitrit og nitrat.

De kan for eksempel ikke afvise en pølse fra et andet EU-land, fordi den indeholder nitrit. I bestemmelserne siges det nemlig, at det er tilladt at tilsætte nitrit, hvis det kan dokumenteres, at der ikke findes teknologiske alternativer, som enten kan sikre produktets holdbarhed eller »bevare produktets specifikke kendetegn«.

Mange advarer

Lars Barfoed og regeringen er ikke ene om at være utilfredse med beslutningen. Supermarkedskoncernen Coop, De Samvirkende Købmænd, Økonomaforeningen, Forbrugerrådet og økologerne har alle advaret imod EU's beslutning.

»Vores holdning til nitrit ændres ikke af, at EU nu har godkendt nitrat og nitrit. De stoffer hører ikke hjemme i økologiske produkter, og de økologiske virksomheder er enige om fortsat at sikre de danske forbrugere rene økologiske fødevarer uden nitrit«, siger direktør i Økologisk Landsforening Paul Holmbeck i en pressemeddelse efter afgørelsen i den stående komite.

Økologisk Landsforening organiserer hovedparten af de danske økologiske fødevareproducenter (Hanegal A/S, Farre A/S, Friland A/S og Hedeagergaard).

Og Coop vurderer ligeledes, at meget få økologiske kødproducenter vil begynde at bruge nitrit.

Vil Danmark trodse EU?

Kommissionens afgørelse kan ikke ankes. Men Danmark kan selvfølgelig vælge at opretholde de danske regler og gå en retssag ved EF-domstolen i møde.

»Jeg vil ikke udelukke en dansk enegang. Vi skal være meget forsigtige med at bryde EU-regler, men det her handler om forbrugerbeskyttelse. Det kan være en sag, hvor vi må tage konflikten,« sagde formanden for Folketingets Europaudvalg, Elisabeth Arnold, i november sidste år til NOTAT.