ARTIKLER


Finland godkender EU-forfatningen

Det 16. land har nu godkendt EU-forfatningen, men andre lande er mere end tvivlende over for strategien med blot at presse på med forfatningen.
Af Erling Böttcher
15. december 2006

125 medlemmer af det finske parlament nikkede i tirsdags ja til at Finland skal godkende EU-forfatningen nu og her. 39 medlemmer var imod. Dermed kan den finske præsident Tarja Halonen om få uger aflevere Finlands godkendelse, som det 16. land i rækken. De 14 af dem dog uden at vælgerne er blevet hørt. I Finland er det ifølge meningsmålinger omkring 70 procent af vælgerne som har krævet EU-forfatningen kommer til debat og godkendelse ved en folkeafstemning.

Finland er det 7ende land som godkender EU-forfatningen efter at den blev stemt ned ved folkeafstemninger i Holland og Frankrig. Foruden Finland er det Estland, Letland, Malta, Luxembourg, Belgien og Cypern. Den finske godkendelse kommer som et rygstød til de lande, som i øjeblikket udfolder bestræbelser på at få hele forfatningsteksten tilbage i spil.

Front imod at dele teksten op

Paavo Lipponen, formanden for det finske parlament, sagde efter afstemningen at den havde skabt »et endnu større flertal af medlemslande bag denne traktat,« og tilføjede at Finland dermed havde bidraget til »en front imod at rive denne traktat fra hinanden og starte fra nul igen.«

EU-kommissionens formand José Manuel Barroso bød afstemningen velkommen. »Dette er et meget godt signal... det viser at vores projekt stadig er i live,« sagde Barroso.

Med til koret af genopstandelses-rygter hører også den irske premierminister Bertie Ahern, som i sidste uge mente at man blot skulle gøre som Irland, dengang landet lavede om-folkeafstemning om den samme Nice-traktat, som var forkastet ved folkeafstemning året før: Man skal blot lave nogle forklaringer om de få procent af teksten, som bekymrer vælgerne.

Trods de mange signaler, er det dog langt fra alle som kaster sig ind i forfatningskampen med brændende iver.

En nedlagt død papegøje

Signalerne fra Storbritanniens indenrigsminister John Reid var ikke til at tage fejl af, da han ved justits- og indenrigsministrenes møde i mandags, kommenterede den finske iver for at tage på forskud på forfatningen på det retlige område:

»Vi skal ikke, ved at bruge sleske ord, forsøge at lægge dette op på højere niveau (EU-topmødet, red.) når der er så stort et flertal imod. Det er tid at komme videre, tid at koncentrere os om vores vigtigste opgave, som altid bør være at levere praktiske resultater« sagde John Reid, og tilføjede at EU-forfatningen er død:

»Den er en nedlagt død papegøje. Det er tid til at komme videre,« sagde Reid.

Britisk PR-plan

Uanset hvor død forfatningen er, blev et notat fra den britiske regering afsløret i de britiske aviser Evening Standard og Mail on Sunday i denne uge. Notatet med titlen »Genskabelse af debatten« foreslår at ministrene skal promovere EUís brand ved at linke til populære emner som fodboldkampe og melodi grand prix, uanset at det ikke har noget med EU at gøre. Samtidig skal ord som lader offentligheden kolde, såsom ëEU-direktiví, ëBruxellesí og ëEurokratí, være forbudt at nævne.

Hver minister skal tilknytte en ëpresse-koordinatorí til at fremme disse idÈer, og ëomfortælleí historier som kan sætte EU i et negativt lys.

Planen er skrevet af Howell James, som regeringens chef-spindoktor, og en nær ven af den britiske handelskommissær Peter Mandelson. Ifølge planen er den skrevet på grund af regeringens »stigende forventning om at Bruxelles vil genoplive planerne om en EU-forfatning.«