ARTIKLER


Fly skal til at betale for deres forurening

Fra 2011 skal flyene betale for de drivhusgasser, de sender ud i atmosfæren€. Det siger nyt forslag til direktiv.
Af Sven Skovmand
1. december 2006

Hvis et planlagt EU-direktiv vedtages, skal alle fly fra 1. januar 2011 købe CO2-afgifter, der svarer til den forurening, som de forårsager, oplyser EUobserver.com 16.11.2006.

Forslaget vil fordyre rejserne med mellem 70 og 300 kroner – afhængig af, hvor lange turene er.

Lange ture vil koste mere end korte ture.

Det fremgår af et planlagt direktiv, som er lækket til den engelske avis The Times.

Da afgiften er uafhængig af billetprisen, påvirker den især de billige rejser. Ifølge direktør Jesper Rungholm fra lavprisselskabet DAT, vil afgiften især kunne ramme lavprisselskabernes flyvning i Danmark.

Skal de lægge 70-80 kroner på billetterne, vil de ikke længere kunne konkurrere prismæssigt med tog og biler, siger han til Jyllands-Posten 17.11.2006.

Flyene er de værste

Men baggrunden for forslaget er netop at de billige rejser har fået flytrafikken til at vokse voldsomt.

Og fly udsender langt flere drivhusgasser end andre transportmidler. Udover CO2 udsender de således vanddamp, der gør stor skade i de 11-12 kilometers højde, som flyene det meste af tiden befinder sig i.

Derfor har det længe virket urimeligt at fly slet ikke betaler afgifter for deres forbrug af benzin – i modsætning til, hvad for eksempel biler gør.

Som EU's miljøkommissær, Stavros Dimas, sagde i 2004, giver et menneskes flyrejse fra Europa til USA et lige så stort udslip af drivhusgasser som et helt års bilkørsel.

Venter strid med USA

Ordningen skal ikke kun gælde europæiske flyselskaber, men samtlige fly, der benytter lufthavne i EU.

Det kan føre til strid med USA, hvis flyselskaber har et stort antal flyvninger til og fra USA. Det er dog tvivlsomt, om der bliver tale om en egentlig handelskrig.

Afgiften skal pålægges af de lande, som lufthavnene befinder sig i. Derfor vil den først og fremmest skulle opkræves af England, Frankrig og Tyskland, som har de tre store lufthavne i Heathrow, Paris og Frankfurt.