ARTIKLER


Fogh: Gennemfør dele af EU-forfatning uden afstemning

Statsministerens bud på EU's fremtid har vakt politisk røre – ikke mindst tankerne om indførelse af »målrettede ting« fra EU-forfatningen.
Af Ib Roslund
12. februar 2006

I forhold til Folketinget har statsminister Anders Fogh Rasmussen udskudt mange debatter på grund af den seneste tids konflikt og uro omkring Morgenavisen Jyllands-Postens 12 tegninger af den muslimske profet. Men når det handler om EU-forfatningen og tænkepausen, så har han ikke udskudt debatten. Tværtimod har han givet et omfattende interview til dagbladet Politiken den 29. januar, som vakte en del opsigt.

»Fogh foreslår minitraktat« stodder på avisens forside. I forsideartiklen stod der at Anders Fogh Rasmussen peger på behov for gennemførelse af dele af EU-forfatningen som det dobbelte flertal, styrket fælles udenrigspolitik og en fast formand – også kaldet præsident.

»Det skal være nogle målrettede ting, som bare får det daglige samarbejde til at fungere. Det tvivler jeg på ville kræve folkeafstemninger«, siger landets statsminister i avisen.

Reformer ad bagdøren

I interviewet siger han også at »Der må ikke skabes indtryk af at vi ad bagdøren fører nogle ting ind, som man ikke kunne få ind ad fordøren«.

Men det ændrer ikke det billede, som han nu allerede har skabt.

»Ved at foreslå en minitraktat uden en ny folkeafstemning kan det blive endog meget svært at undgå at folk får følelsen af at der botaniseres i forfatningen eller luskes noget ind ad bagdøren. Folkebevægelsen mod EU har allerede tolket Foghs melding som et forsøg på at gennemføre en forfatning-light uden folkeafstemning,« konstaterer Catharina Sørensen, EU-forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier i en artikel i dagbladet Information den 2. februar.

I samme Information-artikel siger lektor ved Århus Universitets Institut for Statskundskab, Jean Monnet-professor Thomas Pedersen:

»Ulempen er at det kan vise sig svært at undgå at der opstår en mistanke i befolkningen om at eliten (igen) forsøger at liste reformer igennem ad bagvejen.«

Politisk røre

De politiske reaktioner har været mange. Politiken fulgte interview-et 29. januar op med en rundspørge dagen efter, hvor SF's Villy Søvndal sagde at »udspillet virker defensivt«.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ser anderledes på det og taler om løftebrud at Fogh vil gennemføre dele af EU-forfatningen uden folkeafstemning – herunder spørgsmålet om det dobbelte flertal.

»Det betyder jo at landene kommer til at stemme efter størrelser, så der er jo tale om afgivelse af dansk suverænitet. Det kræver et ja ved en folkeafstemning eller fem sjettedeles flertal i Folketinget«, har Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt udtalt.

Politiske reaktioner

Vi bringer her de politiske kommentarer til statsministerens udmelding.

Socialdemokraterne:

»Man kan godt forestille sig institutionelle ændringer som dem, statsministeren fremdrager.«

(Svend Auken, EU-ordfører for Socialdemokraterne- i Politiken 29/1-2006)

Dansk Folkeparti:

»Det er under 6 måneder siden at Statsministeren klart bedyrede at der ikke ville blive botaniseret i EU's forfatning, samt at man skulle respektere tænkepausen. Det virker derfor utroværdigt, når samme statsminister nu mener at vi – uden folkeafstemning – skal afskaffe det roterende formandskab samt indføre nye stemmeregler. Der er ikke behov for nogen af delene.«

(Morten Messerschmidt, EU-ordfører for Dansk Folkeparti 31/1-2006)

Det Radikale Venstre:

»Statsministeren har ikke sagt ret meget om EU, og når han endelig siger noget, så vil han ikke ret meget.«

(Lone Dybkjær, EU-ordfører for Det Radikale Venstre i Politiken 30/1-2006)

Europabevægelsen:

»Som en anden Fukuyama har Fogh erklæret først liberalismen og nu også de store EU-traktater for døde. Men EU har brug for reformer, der er større end den minimaltraktat, som Fogh regner med kan fedtes hjem uden besværlige folkeafstemninger og forstyrrende debat.«

(Erik Boel og Jens-Kristian Lütken, Europabevægelsen 4/2-2006)

JuniBevægelsen:

»Statsministeren er med sit udspil gået i gang med at plukke i EU-forfatningen for at komme uden om vælgernes afvisning af den. Hvis en »mini-traktat« skal indeholde afgørende ændringer vedrørende EU's institutionelle opbygning, må den naturligvis fremlægges for borgerne – ligesom vi er blevet lovet«.

(Hanne Dahl, formand for JuniBevægelsen 30/1-2006)

Folkebevægelsen mod EU:

»Fogh kalder det »afgørende at den model, vi vælger, udspringer af en bred, folkelig debat. Der skal være en fælles erkendelse og et fælles ønske«. Det kan ikke lade sig gøre uden en folkeafstemning. Det kræver grundloven. Statsministeren vil gennemføre projektets grundpiller uden reelt at spørge befolkningen. Han ønsker reelt hverken dialog eller demokrati. Fogh ønsker EU-grundlov light uden folkeafstemning.«

(Ole Krarup, medlem af EU-parlamentet- for Folkebevægelsen mod EU 30/1-2006)