ARTIKLER


Forslag udhuler retsbeskyttelse

Professor Lars Bo Langsted udtrykker bekymring over, at EU foretrækker erstatningssager frem for egentlige retssager. Det svækker den retslige beskyttelse, siger han.
Af Sven Skovmand
12. marts 2006

I en artikel i Jyllands-Posten 27.2.2006 »Erstatningsansvar under lup« udtrykker professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet bekymring over at EU ønsker at medlemslandene skal anlægge erstatningssager i stedet for egentlige retssager.

Hans bekymring går på at erstatningssager ikke stiller så strenge krav til bevisførelsen som straffesager, og at de anklagede parter derfor får en for ringe retsmæssig beskyttelse.

Denne forskel skyldes at erstatningssager som regel blot anlægges for at afbøde virkningerne af de skader som ofrene for den uheldige praksis lider.

Derfor kan man godtage at der stilles mindre strenge krav end der gør ved egentlige retssager. Her kræves i de fleste tilfælde at det er bevist ud over enhver rimelig tvivl at man er skyldig, siger Langsted.

Hvis man ønsker en sådan lempelse af bevisbyrden, bør man derfor gå åbenlyst til værks og foreslå en lempelse af beviskravene i straffesager.

»Så kan man tage en åben diskussion om dette i stedet for at »smugle« noget sådant ind i retssystemet i en uigennemsigtig miskmask,« siger Langsted, der til sidst åbent spørger om erstatningsretten overhovedet bør harmoniseres i EU.