ARTIKLER


Kemilobbyen kan vinde pris

Kemiindustrien er blandt kandidaterne€ til prisen som »årets værste lobby« for dens vellykkede indsats mod REACH
Af Kenneth Haar
15. december 2006

Kemindustrien kan i næste uge modtage »EU Worst Lobby Award« eller »³rets værste EU-lobbyist« for sin rolle i vedtagelsen af det nye direktiv om kemikalier, der har tilnavnet REACH. Det er fire organisationer med det lobbyisme-kritiske analyseinstitut Corporate Europe Observatory i spidsen, som har sendt ti forslag til afstemning på internettet, heriblandt kemiindustriens brancheorganisation, CEFIC. Begrundelsen er CEFIC's brug af »skræmmekampagner og misinformation« om REACH.

Klassisk lobbystrategi

CEFIC var tidligt på banen efter offentliggørelsen af de første forslag til REACH fra daværende miljøkommissær Margot Wallström i 2001. Det var særligt to elementer i direktivet, som faldt CEFIC for brystet: dels det såkaldte substitutionsprincip, det vil sige princippet om at farlige kemikalier skal erstattes af mindre farlige, hvis de er tilgængelige, og dels antallet af stoffer, som skal sikkerhedsgodkendes.

CEFIC's kampagne var en klassisk lobbykampagne. Svenske Inger Schörling (tidl. medlem af EU-parlamentet for Miljöpartiet) har opregnet metoderne: »Seminarer, workshops, møder, frokoster, middage, breve, e-mails, telefonopringninger, fabriksbesøg, pressearbejde, og enhver anden metode, der kunne bruges.«

Truede med dyremassakrer og massefyringer

Men CEFIC har også taget skrappere midler i brug. I september 2003 iværksatte CEFIC en kampagne for at overbevise offentligheden om at en vedtagelse af REACH ville føre til omfattende fyringer, særligt i Storbritannien, Frankrig og Tyskland. Påstande, som efterfølgende blev tilbagevist i adskillige rapporter.

Dernæst forsøgte CEFIC at bruge dyrevelfærd til sin egen fordel. Organisationen hævdede at kravene om sikkerhedsundersøgelser af kemikalier ville kræve anvendelse af ikke færre end 12 millioner dyr til dyreforsøg. Argumenterne fandt de i en rapport fra 2001 fra det britiske Institute of Environment and Health, som kort tid efter så sig tvunget til at revidere sin rapport grundlæggende. Konklusionen om dyr holdt simpelthen ikke.

CEFIC var desuden dygtig til at skaffe sig allierede i arbejdet mod REACH. Det lykkedes bl.a. at skaffe støtte fra den europæiske sammenslutning af fagforeninger i kemiindustrien, EMCEF.

Ikke en sikker vinder

Der er ingen tvivl om at CEFIC’s kampagne er blevet kronet med held. Nok lykkedes det ikke at få taget REACH af bordet – det var ellers målet i første fase – men på de afgørende punkter er REACH blevet et langt mere moderat dokument end det første forslag fra Kommissionen bebudede. Derfor er CEFIC kandidat i årets konkurrence om prisen som værste lobbyist. CEFIC er blandt ti nominerede. Prisen uddeles på et møde i Bruxelles den 13. december.