ARTIKLER


Åland truer med at forlade EU

Salg af snus, der er forbudt i EU bortset fra Sverige, fører til konflikt med EU-retten.
Af Luise Hemmer Pihl
24. februar 2006

»Åland kan næppe forblive i EU, hvis ikke Åland selv får lov at føre ordet for EU-domstolen,« sagde Britt Lundberg, der sidder i Ålands selvstyreregering, da hun 4.-5. februar mødtes med EU-kommissær Margot Wallström i Bruxelles, fortæller svensk TV4.

Den konkrete konflikt drejer sig om snus. Åland er et selvstyrende område inden for den finske stat. I Finland er snus forbudt, ligesom det er det i resten af EU. Men Sverige har en undtagelse, og den vil Åland have del i. Åland var indtil Wienerkongressen i 1815 en del af Sverige, men blev sammen med Finland afstået til Rusland.

Tjener penge på snus

Da Finland blev uafhængigt efter 1. Verdenskrig, ønskede ålændingene at blive en del af Sverige igen. Men det ville stormagterne ikke være med til på grund af øernes strategisk vigtige beliggenhed. Løsningen blev et meget udstrakt selvstyre for Åland, som er en demilitariseret zone.

Åland er et yndet turistmål for både svenskere og finner, og den toldfri handel på færgerne til og fra øerne har stor økonomisk betydning for erhvervslivet. Formelt er det ulovligt at handle med snus på færgerne, men det sker alligevel, og det giver gode indtægter.

Vil føre ordet for sig selv

Ålands politikere mener selv at de har ret til at lovgive om snus, men at de ikke kan få lov til at fremføre argumenter for dette for EU-domstolen. Formelt er det Finland der skal forsvare Ålands sag; men Finland respekterer selv snusforbudet og deler EU's opfattelse.

I Bruxelles mødtes Britt Lundberg også med den finske kommissær Olli Rehns nærmeste stab. Hun forklarede dem at Ålands parlament, Lagtinget, vanskeligt kan gå med til at underskrive EU-forslaget til forfatning uden at have taleret.

Tilbageholdenhed om udmeldelse

Britt Lundberg, der er medlem af Centerpartiet, bakkes op af sin partifælle, Ålands regeringschef Roger Nordlund:

»Det er beundringsværdigt at nå frem til en første næstformand i Kommissionen og have mod til at tale rent ud.«

Ålands finansminister, socialdemokratern Lasse Wiklöff, er mere tilbageholdende:

»Jeg mener ikke, vi skal træde ud, i det mindste ikke uden en ordentlig vurdering. Hvis vi går ud, må vi nok være forberedte på konsekvenser«.