ARTIKLER


Lidt mindre støtte til mælkelandmænd

EU-støtten udgør 45 procent af mælkelandmændenes indtjening. Endnu i 2004 udgjorde den 54 procent, men om blot to år forventes støtten at være faldet til 20 procent.
Af Sven Skovmand
15. januar 2006

Landmænd med malkekøer har altid fået en overdådig støtte fra EU. Men støtten er trods alt blevet mindre med årene, skriver Berlingske Tidende 9.1.2006

Hvor støtten endnu så sent som i 2002 udgjorde 45 procent af mælkelandmændenes indtjening, var andelen i 2004 faldet til 34 procent.

Ifølge OECD betyder dette fald at EU nu giver en lidt lavere støtte til mælk end USA. De amerikanske mælkelandmænd fik nemlig 39 procent af deres indtægter fra regeringen.

I løbet af de næste to år forventes EU's støtte at falde til omkring 20 procent. Til gengæld får mælkelandmændene en øget kontant støtte.

Støtte til mælk er i øvrigt et udbredt træk. Canadiske mælkelandmænd får således 52 procent af deres indtægter som støtte, og i Japan er procenten oppe på 66.

Derimod yder New Zealand kun 1 procent i støtte. Her er betingelserne for mælk også særlig gode, fordi køerne kan gå ude hele året og næsten udelukkende lever af frisk græs.