ARTIKLER


Nyt parti vil ændre EU indefra Poul Nyrup Rasmussen skal ikke længere føle sig alene, i hvert fald ikke på posten som dansker der er formand for et europæisk politisk parti. For to uger siden fik han følgeskab af talskvinde i JuniBevægelsen,

Partier og bevægelser fra 12 lande går sammen om en spæd begyndelse på et EU-kritisk parti som ikke er mod EU, men vil have EU reformeret grundlæggende.
Af Erling Böttcher
12. marts 2006

Poul Nyrup Rasmussen skal ikke længere føle sig alene, i hvert fald ikke på posten som dansker der er formand for et europæisk politisk parti. For to uger siden fik han følgeskab af talskvinde i JuniBevægelsen, Hanne Dahl.

Motivet har dog ikke været hensynet til Nyrups følelser, men at skabe en »virkelig grænseoverskridende bevægelse, som skal arbejde for en radikal reform af EU,« som medlem af EU-parlamentet Jens-Peter Bonde formulerer det.

Reform-dagsorden

Således blev det nye europæisk politiske parti, EU-Demokraterne, stiftet den 24. februar i Bruxelles, hvor JuniBevægelsens Hanne Dahl blev valgt som formand.

De 50 deltagere i den første kongres kom fra 12 forskellige lande

»Kongressen gik over al forventning. Det er nærmest JuniBevægelsens grundlag, som også er blevet det europæiske partis grundlag. Det viser at der rundt om i Europa er mange, der tænker som os,« siger Hanne Dahl.

»Mange føler sig ikke omfattet af de EU-politiske yderfløje, som enten kun vil ud af EU, eller som repræsenterer en national anti-EU-linie. JuniBevægelsen og ligesindede hører til den europæiske familie, som vil erstatte unionsudviklingen med åbenhed, nærhed og demokrati gennem reformer af EU,« siger Hanne Dahl til NOTAT.

Hun tilføjer dog at der intet er til hindrer for at en bevægelse, som i sidste ende ønsker sit land meldt helt ud af EU, også kan støtte op bag EU-Demokraternes grundlag:

»Man skal bare også være med på en klar reform-dagsorden,« siger hun.

Ikke som i EU-parlamentet

Partiet EU-Demokraterne – med undertitlen »alliance for et Demokratiernes Europa« – må ikke forveksles med gruppedannelserne i EU-parlamentet.

Her deltager JuniBevægelsen i ID-gruppen, hvis store flertal ønsker deres land meldt helt ud af EU, f.eks. det britiske uafhængighedsparti, UKIP, og de Polske Familiers Liga. Partier og bevægelser uden EU-udmeldelse på programmet, som JuniBevægelsen og den svenske Junilistan, er et mindretal i EU-parlamentets ID-gruppe. Et mål med det nye EU-parti er derfor ved valget til EU-parlamentet i år 2009 at få en ny gruppe i EU-parlamentet, som kan være tungen på vægtskålen i vigtige afstemninger.