ARTIKLER


Søren Søndergaard afløser Ole Krarup

Folkebevægelsen mod EU’s landsmøde sagde farvel til EU-parlamentariker Ole Krarup og goddag til afløseren Søren Søndergaard.
Af Luise Hemmer Pihl
13. november 2006

12 år i EU-parlamentet blev det til for juraprofessor Ole Krarup, der blev opstillet til EU-parlamentet for liste N første gang ved valget i 1994. Siden hen blev det til genvalg i 1999 og igen i 2004.

Men siden en trafikulykke sidste år i Strasbourg har det ikke helt været det samme, fortalte Ole Krarup til landsmødet:

»Jeg må erkende at de aktuelle udfordringer fra EU er så massive at der må nye kræfter til. Skaden fra ulykken er så voldsom at jeg ikke tør påtage mig det store politiske ansvar alene der er forbundet med medlemskab af parlamentet.«

Første suppleanten, Søren Søndergaard, er tidligere medlem af Folketinget for Enhedslisten og træder ind i EU-parlamentet fra og med årsskiftet.

Bred erfaring og sans for udfordringen

I sin beretning til landsmødet om det parlamentariske arbejde kom Ole Krarup især ind på spørgsmålene omkring, hvordan EU i stigende grad undergraver retssikkerheden, hvordan retspolitikken underlægges flertalsafgørelser og gradvist indfører flere og flere dele af den EU-grundlov, som Frankrig og Holland har afvist.

»Situationen kræver den stærkest mulige modstand. Folkebevægelsen er i den heldige situation at vi har en særdeles kompetent suppleant, som har en bred politisk erfaring og desuden en usædvanlig sans for EU-modstandens udfordringer,« sagde Ole Krarup med henvisning til Søren Søndergaard, som fik 18.492 personlige stemmer ved parlamentsvalget i 2004.

Søren Søndergaard kvitterede:

»Jeg ser frem til at være med til at styrke modstanden mod EU’s underminering af velfærden, miljøet og freden – lokalt og globalt.«

Ole Krarup bebudede at han fortsat vil deltage i Folkebevægelsens arbejde og støtte Søren Søndergaard.

Mission miljø og velfærd

LANDSMØDE. Miljø, velfærd, terrorpolitik og faglige udfordringer var topemner hos Folkebevægelsen.

130 delegerede og en række gæster fra ind- og udland mødtes 29.-30. oktober til landsmøde i Folkebevægelsen mod EU på Tranbjerg Skole i Århus.

Landsmødet var en optakt til det kommende års arbejde, hvor der bliver nok at se til. Ifølge årsplanen bliver miljø og velfærd vigtige arbejdsopgaver, og Folkebevægelsen vil stå vagt om de fire undtagelser fra Maastricht-traktaten og forberede kampen mod et nyt forsøg på at få EU-forfatningen ført ud i livet.

Metoden er symptombehandling

Også terrorpolitikken blev behandlet, og i en udtalelse med overskriften »EU bekæmper terror i blinde«, hedder det:

»Effekten af EU’s terrorbekæmpelse er aldrig blevet sagligt vurderet. Metoden er over hele linjen et forsøg på symptombehandling i blinde. Desværre er taberne både borgerne i EU og verdenssamfundet. Danmark bør derfor bryde med den blinde politik. Lad os bruge den frihed som den danske retsundtagelse giver os.«

Konkurrence på ulige vilkår

Folkebevægelsens faglige udvalg sendte en invitation til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen: Tag med ud på en af de arbejdspladser, hvor vi i nærmeste fremtid ved at fagbevægelsen er nødt til at lave blokade, og oplev misbruget af østeuropæisk arbejdskraft, lød det:

»Vi konstaterer at konkurrence på ulige vilkår bliver stadigt mere almindeligt i Danmark. Hele områder bl.a. i fødevareindustrien skaber store overskud på bekostning af østarbejdernes dårlige løn- og arbejdsforhold. Selv i det nordsjællandske whiskybælte er det en offentlig hemmelighed at bl.a. luksussamtalekøkkener og badeværelser hos Danmarks rigeste bliver bygget ved ren og uforfalsket udnyttelse af østeuropæisk arbejdskraft.«

Ny ledelse

Rina Ronja Kari, Jesper Morville, Michael Johnson, Ditte Staun Munch Ledet, Kjeld Richter-Mikkelsen, Martin Christensen, Lis Jensen, Kathrine Klok Due, Karina Rohr Sørensen, Niels Eriksen, Hans Hansen, Eva Hallum, Povl Kristensen, Henning Mortensen, Sven Skovmand, Tue Sylvest, Thorkil Sohn, Gustav Sieg Sørensen, Lars Østergaard Møller, Luise Hemmer Pihl og Gitte Thomsen. Suppleanter: Jens Topsøe-Jensen, Henrik V. Olsen og Finn Hermann.

Træskopriser

Fredsforskeren Jan Øberg fik på Folkebevægelsens landsmøde årets danske træskopris, fordi han har stået fast i sin kritik af EU’s militære udvikling. Han har blandt andet inden for det seneste år været forfatter til udgivelsen »Fremmer EU freden?«.

Årets internationale træskopris gik til Sir Richard Body fra England, der i sin egenskab af bl.a. præsident for de britiske EU-modstanderes paraplyorganisation CIB har været en ven af og støtte for Folkebevægelsen siden 1972