ARTIKLER


Stort ansvar for krig i Sri Lanka

Den svenske leder af mæglerkorpset i Sri Lanka retter skarp kritik mod EU, fordi man har kaldt De Tamilske Tigre for en terrororganisation. Det har gjort situationen meget værre, siger han.
Af Sven Skovmand
1. september 2006

»EU's beslutning om at stemple de tamilske tigre i Sri Lanka som en terrororganisation var en stor fejl og har gjort situationen endnu alvorligere end den var i forvejen«.

Sådan siger den svenske observatør, Ulf Henricsson, som indtil for få dage siden var leder af FN's observatørgruppe i Sri Lanka. Udtalelsen falder i et interview med det franske telegrambureau AFP, som citeres i Politiken 25.8.2006.

Henricsson advarede på et tidligt tidspunkt EU mod at kalde tigrene for terrorister, men ingen lyttede til hans advarsler. »Beslutningen blev truffet på cafÈer i Bruxelles,« siger han.

Takket være en ihærdig norsk indsats lykkedes det i 2002 at få regeringen i Sri Lanka og de tamilske oprørere til at indgå en våbenhvile, efter at 60.000 mennesker var blevet dræbt i kampene mellem de to parter.

»LTTE (de tamilske tigre, red.) og regeringen i Colombo indgik våbenhvilen i 2002 som ligeværdige parter. Hvis den ene part pludselig betegnes som en terrororganisation, er det ikke svært at se at vi løber ind i vanskeligheder,« siger Ulf Henricsson.

Observatørgruppen bestod oprindelig af 57 medlemmer, men de tamilske tigre vil ikke samarbejde med folk fra lande, der er med i EU. Derfor er nu kun 18 tilbage. De kommer fra Island og Norge, der jo står udenfor EU.