ARTIKLER


Tyskland har ikke sagt ja alligevel

Også i Tyskland er EU-forfatningen nu foreløbig stoppet, ikke af vælgerne, men af forfatningsdomstolen i Karlsruhe. Klagere har ret til at få sagen behandlet, og det må man vente på.
Af Erling Böttcher
29. november 2006

En stor begmand til den tyske regering og det tyske parlament blev afleveret i sidste uge, med venlig hilsen fra den tyske forfatningsdomstol. Tyskland kan ikke endeligt godkende EU-forfatningen før det er afgjort, hvorvidt den er i strid med den tyske grundlov. Det må man vente på – lang tid.

Forfatningsdomstolen vil nemlig først tage stilling, når tænkepausen er overstået og man har set, hvorvidt vi ender med den samme EU-forfatning, eller en ny mini-forfatning eller noget tredje.

Overvældende flertal

Beskeden fra Karlsruhe kom i sidste uge, og sætter en alvorlig bremse på kansler Angela Merkels ambitioner om at sætte forfatningsprocessen på skinner igen, når Tyskland den 1. januar 2007 overtager formandskabet i EU.

Allerede i maj 2005 sagde det tyske parlament, forbundsdagen i Berlin, med et overvældende flertal ja til EU-forfatningen.

563 stemmer blev det til, ud af 603. Altså klar føring, 1-0 til EU-forfatningens tyske tilhængere. Med Angela Merkels løfte om at blive forfatningens redningskvinde står der 2-0.

Selv om timingen var lagt rigtigt til rette, fik det tyske parlaments overvældende godkendelse som bekendt ikke stor indflydelse på folkeafstemningerne i Frankrig og Holland få uger senere.

Slet ikke ret til at klage

Men en af de nedstemte i Berlin, advokaten Peter Gauweiler fra Bayerns kristeligt-konservative parti CSU, lagde straks sag an ved forfatningsdomstolen. EU-forfatningen er i strid med Tysklands grundlov, lyder klagen.

Regeringens og forbundsdagens første position var, som det også har været i Danmark ved lignende sager, at hævde at klageren slet ikke har interesse i sagen, og dermed ikke ret til at føre den.

Det er denne position, som forfatningsdomstolen nu har afvist. Domstolen vil behandle sagen fra klageren. Forfatningsmodstanderne har indhentet lidt, så der nu står 1-2.

Men samtidig udtaler forfatningsdomstolen at klagesagen først kan behandles, når forfatningsprocessen helt sikkert er overstået. Samtidig vil den tyske præsident, Horst Köhler, ikke underskrive godkendelsen fra maj 2005, så længe forfatningsdomstolen ikke har behandlet klagen. Så blev der udlignet til 2-2.