ARTIKLER


WTO- forhandlinger i dødvande

Forhandlingerne om en ny handelsaftale for 150 lande i verdenshandelsorganisationen WTO står stille. EU's landbrugsstøtte står i vejen.
Af Lucia Kubosova og Erling Böttcher
6. maj 2006

I søndags den 30. april var egentlig sidste frist. Der skulle sættes tal på, hvor meget de enkelte lande i EU var villige til at skære ned på de mange støtteordninger og toldsatser, som generer den frie verdenshandel. Men fristen blev overskredet og det planlagte ministermøde blev aflyst.

Fristen var den sidste udvej for at undgå det totale sammenbrud ved ministerkonferencen i Hong Kong i december sidste år.

De udråbte skurke er EU og USA, mens generalsekretæren i WTO, den tidligere udenrigshandelskommissær Pascal Lamy, siger at forhandlingerne vil fortsætte.

Taktik med nøl

EU's handelskommissær, briten Peter Mandelson, sagde i Bruxelles 26. april at han stadig var parat til at gøre flere indrømmelser i det mest kontroversielle emne: EU's landbrugsstøtte – forudsat at USA gjorde det samme.

»Hvis omstændighederne tillader det – hvis nøglespillere lægger noget værdifuldt på bordet – så vil EU være parat til yderligere at forbedre vores landbrugstilbud,« sagde Mandelson til Bruxelles-journalisterne.

»Hvis USA ville være lige så villig Ö til at forhandler videre om USA's landbrugstilbud, vil det være et vigtigt fremskridt,« tilføjede han.

Men Washington har fulgt nøjagtig den samme taktik, og bedt EU først lægge et bedre tilbud på bordet.

Den britiske bistandsorganisation Oxfam har i en ny rapport peget på at u-landene vil være bedre stillet ved at lade forhandlingerne strande.

»Ingen frist er vigtig nok til at retfærdiggøre en ny handelsaftale, som vil underminere udviklingspolitikken. Selv om en langsom forhandlingsrunde vil forlænge de eksisterende ubalancer, vil den i det mindste forebygge at tingene bliver værre,« skrev Oxfam.