ARTIKLER


30 millioner nye EU-borgere

ØSTUDVIDELSE II. Ved årsskiftet blev Rumænien og Bulgarien EU-land nummer 26 og 27.
Af Erling Böttcher
11. januar 2007

1. januar 2007 er Rumænien og Bulgarien EU-medlemmer, hvilket bringer antallet af medlemslande op på 27. Antallet af EU-borgere når op på næsten en halv milliard (489 millioner). Begivenheden blev fejret efter alle kunstens regler med både rock-koncerter og traditionelle folkedanse i de to landes hovedstæder.

For kun tre år siden var der kun 15 medlemslande i EU-klubben, og en Eurobarometer-måling fra efteråret viser at borgerne i de »gamle« EU-lande mener at det er ved at være nok med udvidelsen af EU. Kun 41 procent af befolkningerne i de 15 lande støtter yderligere udvidelse.

Korruption er nu mindre interessant

Selvom Rumænien og Bulgarien nu bliver medlemmer, er det dog ikke slut med overvågning fra EU’s side, idet Kommissionen vil holde skarpt øje med, om de to nye lande nu også fortsætter kampen mod korruption og organiseret kriminalitet.

Men i et interview med eu observer.com den 8.1.2007 siger den rumænske justitsminister Monica Macovei at hun er bekymret for at interessen i at bekæmpe korruption blevet langt mindre end før landet blev medlem.

Som eksempel på den manglende interesse nævner hun at det endnu ikke er lykkedes at oprette en institution til kamp for hæderlighed, skønt dens betydning gentagne gange er blevet understreget af EU-kommissionen.

Adgangsbegrænsning for arbejdstagere

De gamle EU-lande har i vid udstrækning besluttet at begrænse adgangen for arbejdere fra Rumænien og Bulgarien. Som det eneste af de ti lande, der blev EU-medlemmer i 2004, har også Ungarn valgt at begrænset Ungarn adgangen. Ungarn har tidligere kritiseret de »gamle« med­lemslande for at lægge restriktioner på den frie adgang til deres arbejdsmarkeder.