NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
Steen Stender er professor og ledende overlæge dr.med. på Gentofte Sygehus. Han blev for alvor kendt af en bredere offentlighed, da han i TV-Avisen den 12. januar 2006 kunne præsentere en omfattende undersøgelse af indholdet af transfedtsyrer i danske og udenlandske varer.
Steen Stender og medarbejdere havde rejst rundt til 26 lande og indkøbt varer for at undersøge dem for indhold af transfedtsyre. Blandt andet kager, vafler, pomfritter, fastfood og mikrobølge popcorn er blevet målt.
Konklusionen var klar: De danske regler har bevirket at der i varer købt i Danmark ikke længere er industrielt producerede transfedtsyrer, mens der kan være store mængder i varer købt i udlandet.
Ifølge Steen Stender var der i et måltid bestående af ovennævnte varer købt i Ungarn 42 gram transfedt, 38 gram i USA, 25 gram i Tyskland, 22 gram i Storbritannien og 14 gram i Norge.
De industrielt fremstillede transfedtsyrer er billige, faste ved stuetemperatur og harskner vanskeligt, hvilket gør dem teknisk velegnede til anvendelse i en række fødevarer.
»Ifølge videnskabelige undersøgelser er der særdeles gode holdepunkter for, at transfedtsyrer er helbredsskadelige. Og ingen undersøgelser tyder på en sundhedsbefordrende virkning,« siger Steen Stender.
»Køber man en pakke kiks, er der på emballagen en varedeklaration – ofte skrevet med mikroskrift på et stort antal sprog. En tilføjelse om, at kiksene »indeholder 25 gram transfedtsyre pr. 100 gram kiks«, vil næppe blive noteret af mange forbrugere, og de, der læser teksten, vil ikke vide, at et dagligt indtag på over 2 gram transfedtsyre frarådes.
Et mærkningspåbud er endvidere praktisk svært at indføre i restauranter m.v. Mens det danske forbud således er effektivt og ikke kræver oplysningskampagner, er det temmelig tvivlsomt, om et krav om mærkning vil have den fornødne effekt,« siger Steen Stender. u
Fødevareproducenter i andre EU-lande klagede over, at de ikke længere kunne sælge deres produkter i Danmark, og det fik Kommissionen til at true med at anlægge sag ved EU's domstol i Luxembourg. Den danske regering afviste imidlertid alle Kommissionens indvendinger og erklærede sig rede til at tage en sag.
Det fik Kommissionen til at opgive sagen – også fordi Danmark i denne sag fik støtte af EU-Parlamentet.