ARTIKLER


Frygt for EU's nye obligationslån

Banker og sparekasser kan nu også tilbyde obligationer. Det kræver EU. Men der er uenighed om vilkårene
Af Sven Skovmand
10. januar 2007

Indtil nu har kreditforeningerne haft eneret på at udstede obligationer. Banker og sparekasser har måttet nøjes med at yde de lån, som kreditforeningerne ikke har haft lov til at tilbyde – lån ud over 80 procent af husenes værdi.

Men et EU-direktiv vil ændre dette forhold. Efter det vil både kreditforeninger og banker kunne udstede en ny slags obligationer – de såkaldte »dækkede obligationer«. Dette direktiv har regeringen nu udmøntet i et lovforslag, oplyser Børsen 18.12.2006.

Kan have ubegrænset løbetid

Hvor normale obligationslån kun må have en løbetid på højst 30 år, må de nye lån efter regeringens forslag have ubegrænset løbetid. De kan også være rentefrie i en længere periode end de 10 år, som i dag er tilladt for obligationslån.

Til gengæld stilles der skrappere krav med hensyn til lånenes sikkerhed.

Lånene må aldrig overstige 80 procent af en ejendoms værdi. Hvis et hus til 2 millioner kroner for eksempel er belånt med 1,6 million kroner, og husets værdi falder med en fjerdedel – ja, så skal køberen skaffe de 400.000 kroner, som lånet må nedskrives med.

Ved de nuværende lån er reglerne helt anderledes. Her kan lånene aldrig opsiges, så længe låntageren betaler sine renter og afdrag til tiden.

De fleste banker og sparekasser er glade for de nye regler. De giver dem jo muligheder, som de ikke før har haft.

Vil nedsætte lånegrænsen

Andre er mere betænkelige. Det gælder således nationalbankdirektør Niels Bernstein. Han har flere gange sagt at det er for let at låne penge, og at reglerne bør strammes. Nationalbankdirektøren går ind for at grænsen for belåning overalt sættes til 70 procent af husenes værdi, og denne holdning vil sandsynligvis blive fulgt af et flertal i Folketinget.

Dette flertal omfatter også Dansk Folkeparti, der dog især er bekymret for at friheden for afdrag vil blive misbrugt. Regeringen mener at man godt kan have en grænse for belåning på 75 procent, men det kommer den nok ikke igennem med.