ARTIKLER


Årets værste lobbyist

Olieselskabet ExxonMobil blev årets suveræne vinder af prisen, og slog dermed kemi-industriens arbejde imod kemi-loven.
Af Kenneth Haar
10. januar 2007

Det blev olieindustrien som gik af med sejren. I de seneste uger har 9.400 personer deltaget i et valg på internettet mellem fem kandidater til årets pris som »værste EU-lobbyist«, og den amerikanske benzingigant ExxonMobil ragede langt op over de fire konkurrenter, da stemmerne var talt op. Hele 47 % af stemmerne tilfaldt det amerikanske selskab for deres ofte hemmelige økonomiske støtte til »klimaskeptikeres manipulation af debatten om klima i Bruxelles«. Prisen blev overrakt til ExxonMobil in absentia ved et arrangement i Bruxelles den 14. december.

»ExxonMobil har vedblivende støttet klimaskeptikerne trods massiv kritik både i Europa og USA. ExxonMobil har forsøgt at skabe en kunstig debat om menneskeskabt global opvarmning for at hindre politiske indgreb med henblik på reduktion af CO2-udslip«, siger Ulrich Müller fra den tyske NGO LobbyControl, der er en af tre organisationer bag prisuddelingen.

Kemilobby på tredjeplads

På andenpladsen kom PR-selskabet Weber Shandwick, som stod bag organisationen Cancer United, der bedrev lobbyarbejde for bestemte typer medicin til kræftpatienter. Cancer United lignede umiddelbart en patientorganisation, men er i virkeligheden oprettet på initiativ af medicinalgiganten Roche, ligesom den videnskabelige dokumentation for medicinens kvaliteter viste sig at være både stærkt tvivlsom og finansieret af samme selskab.

Først på tredjepladsen kom kemikalieindustriens organisation CEFIC for dennes indsats for at svække EU’s nye kemikalieforordning REACH (se NOTAT den 8. december).

To til tango

Prisen som værste lobbyist er suppleret med en pris til en officiel person eller en institution i EU. For som det lyder fra initiativtagerne; »Der skal to til tango«. Hvis lobbyisme skal virke, skal modtageren ikke være fjendtligt indstillet, og det er sjældent tilfældet i EU-institutionerne. Den anden pris tildeles derfor til den, som har leveret det værste eksempel på at give erhvervslivet »privilegeret adgang« til at påvirke beslutningsprocesserne i EU-institutionerne. Og med 52 % af stemmerne er Generaldirektoratet for det indre marked, det vil sige embedsværket bag kommissæren for det indre marked Charlie McCreevy, en endnu mere suveræn vinder end ExxonMobil i sin kategori.

Microsoft i kulissen

Prisen får embedsmændene for at fremme vidtgående regler for patenter på software, og særligt for at bøje reglerne for høring af interesseorganisationerne. Under den skriftlige høring gav embedsmændene således en række håndplukkede virksomheder, der støtter Kommissionens forslag, en særlig favorabel behandling.

Ved en stort anlagt høring i Bruxelles i juni, blev dissidenter blandt små virksomheder desuden nægtet taletid. I stedet talte Alliance for Competitive Technology, der er en lobbyorganisation, som får støtte fra Microsoft, på de små og mellemstore virksomheders vegne.