ARTIKLER


Katolsk organisation gik imod

Den katolske organisationen Cóir ser generelt EU som ugudelighedens højborg.
Af Erling Böttcher
4. september 2008

Organisationen Cóir fik mange skæld ud for at hævde at det irske abortforbud og den lave irske selskabsskat kunne blive undermineret, og den blev påstået ekstrem højreorienteret. Sandt er det nærmere at den blot er temmelig katolsk, og det er der ikke noget mærkeligt i, når det gælder Irland.

På organisationens hjemmeside www.lisbonvote.com kan man blandt andet finde »katolske vælgeres guide« til EU. Her frarådes gode katolikker at stemme for EU, og der opremses stribevis af eksempler på EU's indblanding i moralske og etiske spørgsmål, som Cóir rettelig mener hører hjemme i medlemslandene.

NOTAT møder den energiske hovedtalsperson, Richard Greene, da han utrætteligt går rundt ved EU-topmødet og forsøger at komme i kontakt med Bruxelles-pressefolkene med sit materiale om det irske nej og hvad der efterfølgende bør ske.

Richard Greene er uddannet psykolog fra Trinity College og tidligere byrådsmedlem for De Grønne, og han er ovenud tilfreds med Cóir-organisationens kampagne:

»Vi startede for 6 måneder siden med at holde 15 informationsmøder rundt om i landet, også for at mobilisere aktive i kampagnen. Det mest succesfulde i kampagnen var vores plakater,« fortæller Richard Greene, der som talsperson for de katolske nej-sigere tog til EU-topmøde ugen efter for at forklare Bruxelles-pressefolkene om det irske nej og dets konsekvenser.

Hjemmesidens betydning

Den eneste irer i EU-Parlamentets EU-kritiske gruppering fik stor succes med sit website om Lissabon-traktaten med 280.000 besøgende i den sidste måned.

Hun taler lavmælt, men ordene kommer præcist og uden tøven. Det er svært at forestille sig den lille spinkle kvinde komme i klammeri med nogen. Ikke desto mindre er det næsten hvad der sker, da ireren og nej-sigeren Kathy Sinnott aflægger EU-topmødet besøg for at bevidne den irske regerings møde med Bruxelles-pressen ved EU-topmødet i juni.

Journalisten fra den statslige irske TV-kanal, RTE, smider hende ud fra pressemødet. »Politikere har ikke ret til at være her, det er kun for pressen,« hvæser han.

Optrinnet er symptomatisk, mener Sinnott:

»Alle medier var helt og holdent på ja-kampagnesiden,« siger Sinnott til NOTAT.

»Nu vil de have eneret på at tolke nej'et, og derfor bryder de sig ikke om at vi her får førstehåndskendskab til vores regerings optræden i Bruxelles.«

Sinnott er tidligere medlem af regeringspartiet og blev ved valget i 2004 valgt ind i EU-Parlamentet som uafhængig kandidat. Hun havde de vælgere i fokus som godt ville kende indholdet af traktaten. Sammen med hendes tidligere gruppeformand, Jens-Peter Bonde fra JuniBevægelsen, drev hun hjemmesiden www.euinfo.ie som mere end 280.000 irere besøgte på bare en måned for bl.a. at downloade selve traktaten i en læservenlig udgave.