ARTIKLER


Problem på RUC

Den to-årige basisuddannelse passer dårligt til den europæiske skabelon.
Af Åge Skovrind
19. september 2008

For Roskilde Universitets Center har ulemperne ved Bologna-processen været meget større end fordelene.

Det mener Kristine Bak Nielsen, næstformand for Studenterrådet på RUC.

»Det hele er blevet meget fastlåst i nogle kasser, hvor der tidligere var mere flydende grænser og større mulighed for at kombinere forskellige uddannelser,« siger hun.

Det skyldes den særlige RUC-model, der tidligere var karakteriseret ved en to-årig basisuddannelse, efterfulgt af en tre-årig overbygningsuddannelse. Den passer ikke så godt sammen med den standardmodel som 46 europæiske lande er blevet enige om i det såkaldte Bologna-samarbejde.

Færre udenlandske studerende

Bologna-modellen foreskriver en tre-årig bachelor-uddannelse som fortsætter i en to-årig kandidatuddannelse. RUC har fastholdt sin to-årige basisuddannelse, men har til gengæld været tvunget til at ændre studieforløbene. Blandt andet med indførelsen af en såkaldt 2-fags-bachelor, hvor man i det tredje studieår skal gennemføre to moduler i to forskellige fag. Det kan heller ikke længere lade sig gøre at begynde på kandidatuddannelsen før bacheloruddannelsen er helt afsluttet.

»Du er blevet tvunget til et tidligere studievalg, og fleksibiliteten er blevet meget mindre,« siger Kristine Bak Nielsen.

Samtidig peger hun på at de nye studiekrav giver problemer for udenlandske studerende:

»Tidligere var RUC god til at få studerende udefra, men nu kommer der langt færre fra andre universiteter, blandt andet fordi vores bachelor er anderledes skruet sammen. Så kan du blive nødt til at betale for et suppleringskursus for at få adgang.«