ARTIKLER


Universiteter krævede ulovlig studieafgift

EU's program for europæiske kandidatuddannelser kolliderer med dansk lovgivning om gratis uddannelse.
Af Åge Skovrind
19. september 2008

Syv danske og mange flere udenlandske studerende er ulovligt blevet opkrævet studieafgift for kurser på danske universiteter. Videnskabsministeriet slog i januar 2008 fast at betalingen var ulovlig, og at pengene skal betales tilbage.

Men hverken på Århus Universitet eller på Københavns Universitet har man endnu betalt så meget som en krone tilbage.

Gennem længere tid havde universiteterne bedt ministeriet om en afklaring på hvordan de kunne indgå i Erasmus Mundus-programmet, herunder en godkendelse af en model hvor universiteterne opretter et konsortium der opkræver deltagerbetaling.

Der kom aldrig noget klart svar fra ministeren, men til sidst lød beskeden at deltagerbetaling var ulovlig. Universiteterne mener at de har handlet i god tro, og at det bør være ministeriet der skal hoste op med de ulovligt indkrævede penge.

Det synspunkt har fået støtte fra de studerende og oppositionen i folketinget som mener at Helge Sander har sovet i timen.

Afventer Kammeradvokaten

Ifølge prorektor ved Århus Universitet Nina Schmidt er det meget uklart hvem der skal have hvor meget retur.

»Vi synes ikke det er rimeligt at vi pludselig skal stå med en tilbagebetalingssag, men vi er pragmatiske. Det er meget kompliceret, og vi skal have undersøgt juridisk hvem der i givet fald skal have tilbagebetaling – hvis nogen skal have,« siger hun.

Universitet har derfor sendt sagen til Kammeradvokaten og vil tage hans afgørelse til efterretning.

Prisen for en toårig uddannelse har ligget omkring 50.000 kroner. Men der var ikke tale om egentlig deltagerbetaling, argumenterede universiteterne. Det var blot en afgift til dækning af administrationsudgifter.

Ny model

Ministeriet har nedsat en arbejdsgruppe som skal finde ud af hvordan danske universiteter i fremtiden kan indgå i Erasmus Mundus-samarbejdet – uden brugerbetaling. Arbejdet skulle have været færdigt 1. juli, men ved redaktionens deadline lå der endnu intet forslag.

Universiteterne har foreslået at Erasmus Mundus-uddannelserne defineres som internationale uddannelser. Danske studerende der optages på uddannelserne, skulle så kunne få et udlandsstipendium til at dække udgifterne.

Men de studerende finder denne model uacceptabel.

– At omdøbe Erasmus Mundus-uddannelserne til ikke at være danske er en absurd måde at holde danske uddannelser gratis. Så længe dele af uddannelserne foregår i Danmark, så må vi fastholde de danske regler om at uddannelse er gratis for studerende fra Danmark og andre EU-lande, siger International ordfører i Danske Studerendes Fællesråd, Stinna Gammelgaard

Blandt de politiske partier forsikrer alle om at man skal stå vagt om gratisprincippet. Det skete senest i en udvalgsberetning i foråret 2008 som blev enstemmigt vedtaget. Her hedder det blandt andet at »de danske uddannelsesinstitutioner deltager aktivt i internationalisering og udveksling, men det må ikke ske på bekostning af gratisprincippet.«

Erasmus Mundus

Erasmus Mundus er en EU-sponsoreret eliteuddannelse hvor mindst tre universiteter i forskellige lande samarbejder. Formålet er især at tiltrække studerende fra tredjelande. De første programmer blev udbudt i 2004. Universiteterne administrerer uddannelsen gennem et konsortium som har opkrævet deltagerbetaling på typisk 50.000 kroner – i strid med dansk lovgivning.