ARTIKLER


Danske domstole bruger EU-lov til at lukke piratside

Ingen andre lande håndhæver omstridt EU-direktiv på samme måde som de danske myndigheder.
Af Staffan Dahllöf
30. april 2009

Skriv www.thepiratebay.org i browserens søgefelt og tryk på Enter-tasten. Resultatet bliver ikke et besøg på den svenske hjemmeside med links til at downloade musikfiler og film uden at betale for det.

På skærmen dukker der i stedet en kendelse op fra Københavns fogedret og diverse domstolsafgørelser; i hvert fald hvis man er kunde hos TDC, eller Telenor-selskaberne Tele2, Cybercity og Sonofon.

I Danmark kan det være strafbart at være formidler på nettet – selv om andre har hovedansvaret for det man formidler – i det her tilfælde film og musik som kan hentes uden betaling.

Danmark har indført censur på internettet.

Ansvarlig for kunderne

»Det er en meget speciel tilstand. Så vidt jeg ved fra egne sammenligninger med nabolandene, og fra et studie støttet af EU-Kommissionen, så er der ingen andre EU-lande der har valgt at stadfæste reglerne på den måde,« siger Clement Petersen, adjunkt ved Center for Virksomhedsansvar ved Københavns Universitet.

Den specielle danske fortolkning går tilbage til Infosoc-direktivet fra 2001 kaldet (direktiv om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet).

Danske domstole har tolket direktivet sådan at udbydere af abonnement på internettet selv laver ulovlige kopier ('midlertidig eksemplarfremstilling') ved at stille sine forbindelser til rådighed. Udbyderne krænker ophavsretten når der flyder datastrømme af ubetalt film og musik gennem deres net til abonnenterne.

På den måde bliver udbyderne medansvarlige for hvad deres kunder foretager sig.

Dansk fortolkning

Den kopiering som sker i løbet af få sekunder, skulle ellers ikke være omfattet af direktivet fra 2001. Der findes en udtrykkelig undtagelse for »flygtige eller tilfældige reproduktionshandlinger« som »muliggør en mellemmands transmission i et netværk.«

Det var ikke hensigten at direktivet skulle begrænse brugen af internet. Det påpeger blandt andre den danske Piratgruppe som opfordrer til fildeling på nettet.

Advokat Peter Schønning, partner i advokatfirmaet Johan Schl¸ter, repræsenterer de musik- og filmselskaber som har fået blokeret den direkte danske adgang til The Pirate Bay. Som tidligere ansat i Kulturministeriet er han godt kendt med de forskellige fortolkninger af EU-reglerne.

Han siger at udbyderne som udgangspunkt ikke har et ansvar for hvad deres kunder gør:

»Vi skal ikke have et kontrolsamfund, det ligger i EU's e-handelsdirektiv. Men når man alligevel skal forsøge at stoppe ulovlig kopiering, så er udbyderne det nærmeste sted hvor rettighedsindehaverne kan nedlægge forbud. EU-reglerne siger at det skal være muligt at nedlægge forbud, men ikke noget om hvordan.«

»Fremgår implicit«

Den danske netblokering er derfor helt i overensstemmelse med EU-retten, mener Peter Schønning:

»Ifølge dansk ophavsret er det en forudsætning for formidling at det man formidler, skal være lovligt fremstillet. Det står ikke direkte i direktivet, men det fremgår implicit. EU-Kommissionen har flere gange bekræftet at den fortolkning er korrekt,« siger han.

Direktivet som skal sikre en uhindret trafik på nettet, kan altså bruges til det modsatte, hvis det man ønsker at blokere, i sig selv er fremstillet ulovligt – her piratkopierede film og musikstykker.

Den fortolkning af EU-reglerne er blevet afvist af de svenske myndigheder, fremhæver den danske Piratgruppe.

Og Peter Schønning er også klar over at den danske fortolkning ikke er den eneste der findes.

»Ethvert spørgsmål om fortolkning af et direktiv vil kunne bringes til EF-domstolen, hvis man ønsker det,« siger han.

Forkert argument

Den foreløbit endelige afgørelse om retten til at blokere netsider blev truffet af Østre Landsret i november 2008.

Den afgørelse forsøger netudbyderne at få prøvet i Højesteret.

Det er der flere gode grunde til, mener Clement Petersen på Københavns Universitet.

En grund er at kendelsen fra november 2008 går tilbage til tidligere domme fra 2006 om blokering af russiske netsider hvorfra man direkte kunne downloade musikfiler.

Men The Pirate Bay fungerer på en anden måde. Den svenske side formidler adgang til mange forskellige steder, hvorfra de ønskede filer hentes i småstumper (BitTorrent) og først samles i brugerens computer.

Man kan sige at det danske forbud er baseret på en afgørelse fra 2006 som er blevet overhalet af den teknologiske udvikling. I dag sker der ingen kopiering undervejs. Filerne bliver først sat sammen i brugerens computer. Clement Petersen mener derfor at der må findes en anden begrundelse, end »midlertidig eksemplarfremstilling« hvis den danske netblokering af The Pirate Bay skal kunne opretholdes.

Men heller ikke det bliver helt nemt.

Google og DONG Energy?

»Medvirken til ulovlig kopiering er et holdbart juridisk begreb, men så bliver det vanskeligt at trække grænserne. Hvad med en videoside som YouTube? Hvad med et søgeværktøj som Google? Eller hvad med el-selskabet som leverer strøm til netværket og til computerne? De medvirker også til den ulovlige kopiering,« siger Clement Petersen.

Advokat Peter Schønning er stort set tilfreds med de retslige tilstande, men vil gerne have en præcisering af hvem som skal stilles til ansvar når der er mange brugere af den samme opkobling til nettet:

»Der sker stadigvæk en masse piratkopiering. Vi har et problem med nogle landsretsafgørelser som gør det vanskeligt at afgøre hvem som reelt har brugt opkoblingen i en ejendom, eller i et trådløst netværk, for eksempel på en cafÈ. En mulighed ville være at få lavet netabonnementer hvor der som udgangspunkt altid findes en person som kan stilles til ansvar, hvis forbindelsen bliver brugt til ulovlig kopiering,« siger han.

Fængsel til svenske pirater

De fire personer bag fildelingstjenesten Pirate Bay blev den 17. april 2009 idømt hver et års fængsel samt en samlet erstatning på over 30 millioner svenske kroner.

Dommen lagde vægt på at de anklagede på kommerciel vis og i organiseret form har offentliggjort andres ophavsretsligt beskyttede materiale.

- Bare rolig, der vil ikke ske noget med The Pirate Bay, os personligt eller fildelingen. Det her er bare teater for medierne, skrev en af de dømte, Peter Sunde, på det sociale netværk Twitter, umiddelbart inden dommen blev kendt.

Dommen vil blive anket til en højere retsinstans og kan dermed trække ud i flere år endnu.