ARTIKLER


Får Euroland styr på sig selv?

Eurosamarbejdet er i krise. Hvad kommer der til at ske
Af Erling Böttcher
5. januar 2009

I snart halvandet år har vi hørt om finanskrise alle vegne. Efterhånden er det blevet ret nærværende med bank-krak i Danmark, rente-uro, og senere EU's tale om økonomisk tilbagegang og stigende arbejdsløshed over hele Europa.

I denne måneds udgave af NOTAT forsøger vi at opklare nogle af begreberne og at kaste lys over det politiske spil om økonomien i Europa.

Ifølge nogle euro-tilhængere viser finanskrisen at Danmark bør afskaffe kronen. Det skal nok blive en interessant debat at følge. Euroland »økonomi- og valutaunionen »er blevet sammenlignet med et ægteskab. Man indgår en temmelig nær og bindende kontrakt. Vi ser nærmere på hvordan det går i ægteskabet.

Ingen vil vist bestride at der er slinger. Faktisk falder ægteskabet mere og mere fra hinanden. Økonomierne divergerer i stedet for at konvergere som meningen og forudsætningen var. Med danske ord skulle økonomierne tilnærme sig hinanden i stedet for det modsatte. Måske skal man ligefrem på et tidspunkt gribe til en fredelig og ordnet separation frem for en voldsom skilsmisse, siger en økonom om Euroland (side 24-25).

I Danmark drister nogle sig til at nævne det igennem 25 år unævnelige fy-ord »flydende valutakurs (side 26-27). For hvorfor dog være bundet til euroen, når det bedre kan betale sig at forlade Eurolands venteværelse, hvis man alligevel ikke vil ind?

En anden diskussion fra den seneste euro-krone afstemning i september 2000 er dog blevet overhalet: Vi behøver ikke at tage reglerne i Euroland så tungt »det er der alligevel ingen andre der gør (med knagende ægteskab til følge).

Sådan kan finanskrisen vende op og ned på mange ting. Hvor de sidste 20 år ellers har stået i de nyliberalistiske økonomers tegn, er den afdøde britiske økonom J.M. Keynes kommet til ære og værdighed igen i forbindelse med EU's aftalte genopretningsplan (side 6-7). Det var ham som sagde at staten aktivt skulle ind og investere og stimulere forbrugernes efterspørgsel i nedgangstider.

Nu skal der også mere kontrol med de gigantbeløb, der dagligt jongleres hen over hovederne på befolkninger, regeringer og EU. Blandt andet står tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i spidsen for et forsøg på at få EU-regulering af de ukontrollable fonde (side 20-23). Det er ingen let mission. Dels er det netop EU, og i Danmark Nyrups tidligere regering, som har stået i spidsen for det modsatte, dels er der stærk modstand fra blandt andet finansverdenens lobbyister »og de er endda inviteret med til bords i EU's rådgivningsgrupper (side 14-15).

År 2009 vil vise om der kommer mere styr på såvel euro-ægteskabet som de løbske kapitalbevægelser!