ARTIKLER


Fremskridtsrapport uden fremskridt

I 2008 gik det baglæns på næsten alle områder i både Israel og Palæstina. EU-Kommissionens seneste årsrapport er 33 siders nedslående læsning.
Af Staffan Dahllöf
12. juni 2009

Israel er præget af »stigende fattigdomskløft«. Beskyttelsen af det arabiske mindretal i landet er »stadig utilfredsstillende« – man regner med at halvdelen af denne befolk­ningsgruppe er fattige. 26 procent af de jødiske ældre falder i denne kategori, mens det gælder 60 procent af de arabiske ældre.

Sådan står der at læse i EU-Kommissionens Fremskridtsrapport for Israel. Rapporten evaluerer hvordan det går med udførelsen af EU’s naboskabsaftaler, og udarbejdes hvert år som et informations- og beslutningsgrundlag til politikerne i EU’s Parlament og Ministerråd.

Trods den optimistiske titel er der ikke meget at læse om fremskridt i udgaverne om Israel og Palæstina for året 2008, udgivet den 23. april 2009. Israel-rapportens 17 sider handler mere om tilbageskridt.

Skarp stigning i vold

Uanset tidligere forpligtelser og internationale aftaler »kan man konstatere en skarp stigning i bosættelserne og udvidelser af bosættelserne i 2008,« hedder det i rapporten. Ligeledes

kunne man i året konstatere en »en skarp stigning i vold udøvet af israelske bosættere imod palæstinensere og deres ejendom.«

Trods vedvarende opfordringer til at åbne grænserne til Gaza for adgang for hjælp og varer, blev EU-hjælpen forhindret i at komme frem i det meste af 2008.

I maj 2008 indgik Israel en aftale med lederen af den Internationale Kvartet (EU, USA, Rusland og FN), Tony Blair, om økonomisk udvikling af byen Jenin, men siden er intet sket.

Overordnet konstaterer Kommissionen om Israel at »fremskridt med hensyn til fremme af demokrati, retsstatslige principper og respekt for menneskerettigheder og internationale humanitære love var begrænsede.«

Endnu mere tilbageskridt kan man læse om i den 15 siders Fremskridtsrap­port for Palæstina.

Parlament ude af drift

Den økonomiske vækst i det besatte Palæstina er fortsat mindre end 2 procent, trods massive økonomiske indsprøjtninger på 10 milliarder kroner. Det er mindre end befolkningstilvæksten og giver derfor en faldende indkomst pr. indbygger, hedder det i Palæstina-rapporten.

Årsagerne er den israelske besættelse, udvidelser af bosættelserne, israelske regerings aktiviteter i Østjerusalem og de ikke ophævede restriktioner på bevægelighed og adgang.

Demokrati og retsstatsprincipper er et konstant emne, og her er fremskridtene »nærmest usynlige«. Det palæstinensiske parlament har ikke fungeret i 2008, dels fordi man ikke har været beslutningsdygtig da mere end 40 parlamentsmedlemmer sidder i israelske fængsler, dels på grund af den palæstinensiske splittelse mellem Hamas og Fatah.

Nu lever 2,8 millioner under fattig­doms­grænsen, antallet af familier i Gaza på bistand udefra er 80 procent, mod 63 procent i 2007. Halvdelen af alle familier er afhængig af international fødevarehjælp.

(Man kan læse mere om EU’s naboskabsaftaler på EU-Kommissionens officielle sider om forbindelserne med en række lande.Find Israel-siden på http://www.delisr.ec.europa.eu/ og Palæstina-siden på http://www.delwbg.ec.europa.eu/