ARTIKLER


På landevejen med blå-gule stjerner

Snart får vi EU-nummerplader på bilerne som i andre lande. Ingen partier støttede forslaget fra Dansk Folkeparti om at udskifte de blå-gule stjerner med et Dannebrogsflag.
Af Åge Skovrind
30. april 2009

EU-flaget er et politisk symbol, og mange danskere er skeptiske overfor EU.

Med den begrundelse er Dansk Folkeparti stærk modstander af at EU-flaget snart bliver normal praksis på danske nummerplader. Dansk Folkeparti foreslår i stedet at der som udgangspunkt skal være påtrykt et Dannebrogsflag på nummerpladen. Kun hvis man direkte beder om det, kan Dannebrog udskiftes med et EU-flag.

Den ordning som kommer til at gælde fra slutningen af 2009, er nærmest den modsatte. Som udgangspunkt vil alle nye biler få EU-flaget og de danske kendingsbogstaver DK trykt på pladen. Men ordningen bliver frivillig. Man kan blive fri for EU-flaget hvis man aktivt beder om det. Så får man i stedet en nummerplade som den vi kender i dag.

Forslaget var til diskussion i Folketinget den 14. april. Skatteminister Kristian Jensen (V) afviste at der var tale om et politisk propagandasignal og forsvarede den nye ordning med at den er en »bekræftelse af Danmarks deltagelse i EU-samarbejdet, og at det er en forenkling for danske borgere som kører i udlandet«.

Forslagsstillerne mindede om at daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen sagde at vi ikke har brug for EU-symbolerne da man tog dem ud af forfat­ningstraktaten. Men ingen andre partier kunne støtte forslaget fra Dansk Folkeparti. Det viste debatten som varede i næsten to timer.