ARTIKLER


Politikere vil have flere penge i EU-fonde

Med valget af den tidligere regionalkommissær til formand for EU-Parlamentets regionaludvalg bliver der kamp til stregen mod de medlemslande som vil spare på de regionale puljer, fonde og støtteordninger
Af Valentina Pop
7. oktober 2009

Den regionale og kommunale dimension vil få en større placering i EU’s lovgivning, siger tidligere EU-kommissær og nyvalgt formand for EU-Parlamentets udvalg for regionaludvikling, Danuta Hübner. Fra 2004 til 2009 var hun kommissær for regionalpolitik. I juni blev hun valgt som et af de 50 polske medlemmer af EU-Parlamentet, og i juli fik hun tildelt formandsposten i udvalget for regionaludvikling (REGI).

REGI blev oprettet som et selvstændigt parlamentarisk udvalg for fem år siden og er ansvarlig for al lovgivning som vedrører EU’s regionalstøtte – siden 2007 den største post på EU’s budget – og koordinationen af denne med andre politikområder. Desuden tager udvalget sig af forbindelser til lokale og regionale myndigheder.

Med 93 medlemmer hører REGI til blandt de største af Parlamentets 22 udvalg, efter udenrigsudvalget, miljøudvalget, industriudvalget, retsudvalget og økonomiudvalget.

Nye regler for regionale fonde

Den første prioritet i efterårets møder bliver så hurtigt som muligt at få vedtaget en forenkling af reglerne for EU’s regionalfonde, tilføjer den tidligere kommissær. Hun lover også at forkaste forslaget fra finansministrene om at skære ned i tildelingerne for 2010 til disse fonde.

»Vi vil analysere forslaget fra Rådet (medlemslandenes ministre) om at skære ned i betalingerne til Socialfonden og ERDF (Regionalfonden, red.). Vi vil gerne genoprette det niveau som Kommissionen har foreslået, det vil sige en øget bevilling,« siger Danuta Hübner.

De politiske grupper har allerede fordelt deres ordførere til at stå for udtalelserne om de nye regler for regionalfondene. Det Europæiske Folkeparti (centrum-højre) tager den del der omhandler reguleringen af ERDF (med et budget på 1490 milliarder kr. for 2007-2013) hvor Parlamentet har medbestemmelse sammen med Ministerrådet.

Tysk skepsis

Kommissionens forslag til forenkling, som blev præsenteret i midten af juli, bliver mødt med skepsis fra flere medlemslande, især Tyskland som er EU’s største bidragyder.

Som et udtryk for de forskellige holdninger i Rådet har den svenske EU-minister Cecilia Malmström udtalt at mens nogle idéer var gode – såsom at udvide EU’s bevillinger til boliger i fattige landområder, for eksempel hjælp til samfund af romaer (sigøjnere) – var det »vigtigt at projekterne er gode og meningsfulde.«

»Intet land har lyst til at bruge sine egne penge på nyttesløse tiltag. Det var en væsentlig grund til at flere lande sagde nej til helt at fjerne kravet om medfinansiering fra medlemslandene. For det svenske EU-formandskab er det nu påtrængende at finde en balance mellem disse to behov,« skrev Malmstöm på sin blog.

Set fra kanten

Set fra EU’s udkantsregioner var Kommissionen imidlertid for hurtig til at gå på kompromis om fuld EU-bevilling til alle regionale projekter, og ikke kun dem som finansieres fra den europæiske socialfond, som har et budget på 566 milliarder kr. for 2007-2013.

»Det er en stor misforståelse at muligheden for 100 procent EU-finansiering af projekter fra strukturfondene i 2009-2010 kun skal gælde for den europæiske socialfond (ESF). Kommissionen skulle have lagt den samme linje for den regionale udviklingsfond og samhørighedsfonden,« sagde Claudio Martini i en udtalelse på vegne af 161 maritime udkantsregioner.

Han forklarede at fuld EU-finansiering til alle projekter ville have hjulpet til at »sætte gang i investeringerne« og undgå »skibbrudne projekter på grund af manglende national medfinansiering«.

(Artiklen er oversat og forkortet fra netavisen EUobserver.com 27.07.2009)