ARTIKLER


Sexslaver fører til forbud mod købesex

Den svenske lov mod købesex er snart ti år gammel. Da den blev indført, handlede det ikke om menneskehandel, men om feminisme, ligestilling og prostitution som et overgreb mod kvinder.
Af Åge Skovrind
5. december 2009

I løbet af de sidste ti år er der kommet meget større fokus på menneskehandel. Gruopvækkende historier om kyniske menneskehandlere og brutal udnyttelse af ofrene til at sælge deres kroppe har også sat et kraftigt præg på debatten om forbud eller legalisering af prostitution.

Norge og Finland

Norge indførte fra 1. januar 2009 et forbud mod købesex svarende til den svenske lov. Dog med den forskel at det også er strafbart for mændene at købe sex uden for lovens grænser. Menneskehandel var ikke et tema for den svenske lov, men argumenterne, som bar den norske lov igennem, var i høj grad påvirket af det stigende antal nigerianske prostituerede i det offentlige rum og en formodning om at de er ofre for menneskehandel.

I Finland skelner lovgivningen mellem købesex på den ene side og på den anden side købesex med ofre for menneskehandel. Det første er tilladt, det sidste har været forbudt siden 2006. Foreløbig er kun faldet en enkelt dom. En oplagt forklaring er at det er svært at skaffe bevismateriale for at kunden var klar over at han (eller hun) havde sex med et offer for menneskehandel.

Forbud på vej i Danmark

I Danmark vedtog Socialdemokraternes kongres i september 2009 et forslag om forbud mod købesex. Dermed rykkede en ændring af dansk lovgivning nærmere, da Radikale, SF og Enhedslisten også støtter et forbud.

Mette Frederiksen var bannerfører for det socialdemokratiske forslag:

»Da prostitution og menneskehandel hænger sammen, er et forbud mod køb af seksuelle ydelser et tiltag der kan være med til at minimere handlen med mennesker. Jeg mener at en kriminalisering af sexkunder er nødvendig, for at komme prostitution og menneskehandel til livs. Det er vigtigt at sende et signal om, at vi ikke accepterer handel med mennesker og et samfund hvor mennesker er til salg«.

Venstre imod

Ellen Trane Nørby fra Venstre er helt uenig. Hun mener ikke at et forbud mod købesex vil løse nogen problemer:

»Det viser erfaringen fra Sverige også. Tallene for prostitution er højere end da man vedtog loven«, siger hun.

Hun mener at et forbud kun vil gøre prostitution til et tabu, og at der i stedet er behov for mere nuanceret hjælp til såvel mænd og kvinder.

»Det andet er for unuanceret. Det løser ikke problemerne at Mette Frederiksen og andre kan pudse deres glorie. Der er brug for helt forskellige løsninger i forhold til den 60-årige massagedame på den jyske hede som af uransagelige årsager vælger at gå ind i prostitution, til personer som ufrivilligt er handlet og til narkoprostituerede som har et socialt problem«.

Først sociale tilbud

Mette Frederiksen forstår frygten for at et forbud mod købesex ikke vil virke, men i stedet bringe de prostituerede i en langt sværere situation.

»Hvis forbuddet står alene, så har skeptikerne nok ret. Derfor skal det kombineres med en lang række sociale tiltag der skal iværksættes før et forbud træder i kraft. Dette indebærer frit lejde for prostituerede, så de ikke anklages for socialt bedrageri, mulighed for revalidering, straksbehandling af narkoprostituerede og humanitær opholdstilladelse til nogle af de handlede kvinder. Alt sammen for at sikre kvinderne et reelt alternativ til det hårde liv i prostitution«.