ARTIKLER


Tjekkerne stemte om indenrigspolitik

Præsident Vaclav Klaus's EU-kritiske parti beholdt alle mandater.
Af Staffan Dahllöf
29. august 2009

Kun 28 procent af tjekkerne brugte deres stemmeret i EU-valget, ligesom i 2004.

Valgets sejrherre blev det borgerlige ODS (Demokratisk Borgerforum) som er den meget EU-kritiske og kontroversielle præsident V·clav Klaus' parti.

ODS fik tæt på hver tredje vælgers stemme og beholdt sine ni mandater. Det var reelt en fremgang fordi Tjekkiet nu har to pladser færre i Parlamentet end de 24 man fik tildelt ved optagelsen i EU i 2004.

Det var også en fremgang i forhold til et dårligt ODS-resultat i regionalvalget og valget til senatet i efteråret 2008, og med tanke på at ODS blev stemt væk fra regeringsmagten med en mistillidserklæring i 2009, midt i formandskabsperioden.

Men EU-valget blev også en fremgang for de EU-venlige tjekkiske socialdemokrater som gik ind for Lissabon-traktaten og væltede den ODS-ledede regering. Partiet fik 7 mandater – 5 flere end i valget 2004.

»Men,« påpeger Mats Braun, forsker ved Institut for Internationale Relationer i Prag, »den fremgang skal ses på baggrund af partiets katastrofevalg i 2004.«

I utakt med vælgerne

Mats Braun advarer i det hele taget at mod at lave EU-politiske tolkninger af det tjekkiske valgresultat:

»Det var frem for alt indenrigspolitiske spørgsmål som prægede valgkampen. Det hører med at ODS' vælgere er mere EU-positive end partiledelsen, mens det hos socialdemokraterne forholder sig omvendt. Her er ledelsen ikke i takt med sine EU-kritiske vælgere,« siger han.

Det forholdsvis store kommunistparti KSCM tabte 2 af sine tidligere 6 mandater og Kristendemokraterne beholdt sine 2.

I alt var 33 partier opstillet i EU-valget.

Mats Braun mener at det gik overraskende dårligt for De Grønne som ikke kom ind på trods af den populære partileder Karl Schwartzenberg som nåede at være Tjekkiets og EU's udenrigsminister i halvdelen af formandskabsperioden i foråret 2009.