ARTIKLER


Hvorfor er EU vigtig?

På en lang række områder er det ikke Folketinget og Regeringen, der træffer afgørelserne.
Af Rasmus Sørensen
29. august 2010

Når det kommer til spørgsmål om klima, energi, fødevarer, handel, erhvervspolitik, finanspolitik, forskning og sundhed – så er det EU, der bestemmer det meste.

Den Europæiske Union er grundlæggende et samarbejde mellem 27 stater i Europa, men alligevel også meget mere end blot et samarbejde. EU har udviklet sig til at være en mellemting mellem et samarbejde og en forbundsstat. Hvis man ser på EU's budget, er det tydeligt, at EU ikke er en rigtig forbundsstat. Det er for lille.

80 procent af lovene

På den anden side kan man kigge på lovgivningen og konstatere, at det er fra EU, størstedelen af de politiske initiativer og beslutninger kommer. Marlene Wind, der er professor i international politik, har vurderet, at det drejer sig om op mod 80 % af lovgivningen. Det er dog en indflydelse, det er meget svært at sætte tal på.

Derfor er det også et alvorligt problem, at danskerne – og europæerne i det hele taget – ikke ved nok om EU til fuldt ud at kunne deltage i det europæiske demokrati. Den manglende viden er angiveligt én af grundene til, at kun 42 % af de europæiske vælgere stemte ved sidste valg til EU-Parlamentet.

Hvad har EU med mig at gøre?

Når du køber ind i supermarkedet, møder du EU på hylderne. Det er i EU, der laves regler for brugen af tilsætningsstoffer, GMO-afgrøder og kødklister. Landbrugsstøtten påvirker priserne og kvaliteten af fødevarerne. Produktstandarder for alt fra kondomer til kiks er vedtaget i EU. Hvis du har brug for at klage over eller bytte noget, du har købt – så er det EU's regler, der skal sikre dine forbrugerrettigheder.

Når du er ude at rejse, er det en EU-beslutning, hvor langt din bil som minimum skal kunne køre på literen, hvor meget afgift der skal være på flybrændstoffet, og hvordan sikkerheden skal kontrolleres i lufthavnen.

Når du går på nettet er det EU, der i terrorbekæmpelsens navn har besluttet, at din internettrafik skal logges og gemmes i centrale registre. Når du ringer fra din mobil er det EU-regler, der lægger loft over prisen pr. minut for opkald til udlandet. Hvis du får nikkelallergi af den samme telefon – så kan du klandre beslutningstagerne i EU for ikke at have stillet skrappe krav til producenterne.