ARTIKLER


Penge til Libyen skal sikre mod indvandring

Libyen er et centralt land for folk, der fra Afrika søger at komme til Europa. De kommer ind i landet og søger herfra at komme med både til først og fremmest Italien og Malta. Derfor indgik Libyen for to år siden en aftale med Italien om at standse indvandrerne ved den libyske grænse.
Af Sven Skovmand
8. oktober 2010

Aftalen har mødt en del kritik, først og fremmest fordi Libyen ikke kender begrebet »flygtninge«, men betragter alle indvandrere som ulovlige. Det har fået EU-kommissionen til at gå ind i sagen.

Ifølge EUobserver.com for 5.10.2010 har EU besluttet at give Libyen cirka 350 millioner kroner over de næste tre år. En væsentlig del af pengene skal gå til anlæg, der kan bruges til overvågning af grænserne. Men der gives også penge, som kan bruges til at forberede en mere human behandling af indvandrerne.

Amnesty og andre internationale organisationer er kritiske over for aftalen, fordi den er temmelig uklar i sin formulering. De kritiserer også EU, fordi man ikke har taget stilling til det forhold, at Libyen i juni 2010 lukkede det kontor i landet, som blev brugt af FN's højkommissær for flygtninge.