ARTIKLER


Sangkonkurrence med dybde

Trods eurokrisen vandt Tyskland årets europæiske Melodi Grand Prix
Af Kenneth Haar
6. juli 2010

Der er ingen grund til at høre musikken for at få noget ud af det europæiske melodi grand prix. Stemmeafgivningen er nemlig spækket med underholdende storpolitik på en egen sær måde. Det gælder også årets udgave, som fandt sted i Oslo den 29. maj, hvor Tyskland fik en overvældende sejr.

Det tyske blad Bild bragte dagen efter den store aften en gennemgang af hvert eneste lands point til det tyske bidrag, hver med en lille kommentar hæftet på. Enkelte steder måtte bladet undre sig, og ét sted var Grækenland, som kun gav Tyskland sølle to point.

»Ved Zeus! Alle de milliarder for bare to point!« lød klagen med henvisning til den milliardstore hjælpepakke, Tyskland gik i spidsen for at låne Grækenland.

En tolkning af den skandale kan jo være, at mange grækere ser den velsmurte tyske eksportmaskine med de lave lønninger som en hovedårsag til landets krise. Det kan også være, de ikke er taknemmelige for de store nedskæringer i løn og sociale ydelser, det store lån var betinget af. Måske mener de endda – det er jo hørt i debatten – at pakken mest handlede om, at sikre at tyske banker kunne få de penge tilbage, de har lånt grækerne. Så skal tyskerne da ikke ha’ tak, kunne de ha’ tænkt.

Blandt andre mønsterbrydere var Israel, der heller ikke så nogen anledning til at puste Tyskland for meget op. Nul point fra den jødiske stat til vinderen, som ellers fik omtrent seks point i snit fra hvert pointgivende land.

Sangkonkurrencen kan faktisk være et studie i spøjse præferencer og tilbøjeligheder, og i tung historie med enten trist eller munter bismag. Der er f.eks. denne klassiker: Cypern har med sin store græske befolkning en særlig kærlighed til hvilket som helst græsk bidrag, der pr. rutine indkasserer maksimumpoint fra Middelhavsøen. En tjeneste, der altid gengældes, når Cypern altså har kvalificeret sig.

Og så er der Danmark. En fjerdeplads blev det til. Og næsten fire point fra alle deltagere i pointgivningen. Skal vi gøre Bild kunsten lidt efter, og gøre det i korthed, så rager følgende problem op: Alle de fire pointgivende lande med en betragtelig muslimsk befolkning – Tyrkiet, Bosnien Hercegovina, Asserbadjan og Albanien – tildelte hver især og i alt Danmark nul point.

Så kan man jo diskutere, hvad der ligger bag denne knusende underkendelse. Nogen kunne måske få den tanke, at det er endnu et udslag af Muhammedkrisen. Andre ville snarere hælde til, at de bare har bedre smag, og ikke falder for et lummersødt opkog af gamle hits af The Police og Abba.