ARTIKLER


Domstolen kræver ens forsikringer

Kvinder skal ikke have dyrere forsikringer, fordi de lever længere end mænd. Det siger EU-domstolen i Luxembourg i en kendelse 1. marts 2011. Den kalder det for forskelsbehandling at lade vilkår for forsikringer afhænge af, om der er tale om mænd eller kvinder. De nye regler skal træde i kraft senest den 21. december 2012
Af Sven Skovmand
3. marts 2011

På et andet område betyder dommen, at kvinderne skal betale mere, end de gør i dag. Det drejer sig om bilforsikringer, hvor unge kvinder slippe billigere end unge mænd - fordi de kører langt mere forsigtigt.

Sagen er rejst af en belgisk forbrugergruppe, der fandt det urimeligt, at en række forsikringer er dyrere for kvinder end for mænd. Men forsikringsbranchen er utilfreds. Man siger advarende, at resultatet kan blive, at præmierne i fremtiden sættes efter, hvad de i dag er for det dyreste køn.

Det er »problematisk, at der ikke fremover må tages højde for de forskelle, der eksisterer i virkeligheden,« siger underdirektør Anne Seiersen fra Forsikring og Pension til Berlingske den 2. marts 2011.

Ifølge bladet vil dommen i Danmark først og fremmest få betydning for folk, der tegner livrenter. De vil i fremtiden blive dyrere for mænd, så bladet opfordrer interesserede mænd til at tegne denne form for forsikring, inden de nye regler træder i kraft. Man forventer nemlig, at reglerne kun vil gælde for nye forsikringer.

I selskabet Topdanmark er det på årsbasis 2.850 kroner billigere for en kvinde mellem 18 og 21 år at tegne bilforsikring, mens besparelsen for en kvinde mellem 21 og 24 år er 1.425 kroner.