ARTIKLER


Får vi afstemning om patenter?

Folketingets Europaudvalg har givet erhvervs- og vækstminister Ole Sohn mandat til at sige ja til en særlig EU-domstol, der kan tage stilling i patentsager. 25 af de 27 EU-lande går ind for denne domstol.
Af Sven Skovmand
2. december 2011

Det oplyses i artiklen »DF vil tvinge Thorning til afstemning« i Politiken den 27. november 2011.

Oprettelsen af domstolen skal gøre det muligt, at man kan have et fælles EU-patent, og at de virksomheder, der søger patent, kun skal gøre det et sted. De slipper også for at føre retssager om patentet i hvert af EU-landene bortset fra de to, der ikke går ind for ordningen. Ifølge artiklen hævder Dansk Industri, at det vil spare dansk erhvervsliv for 110 millioner kroner om året.

Men ifølge Justitsministeriet vil en indførelse af en patentdomstol indebære overførelse af suverænitet, og den skal derfor vedtages efter Grundlovens § 20. Og hvis ikke mindst 150 af Folketingets medlemmer stemmer ja, skal den sendes til folkeafstemning. Det kræver både Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

»Vi mener principielt, at det danske folk skal høres, hver gang Danmark afgiver suverænitet. Det vejer tungest, og det bliver der ikke ændret poå. Også selv om vi i den her sag nok vil anbefale et ja,« siger Dansk Folkepartis EU-ordfører Pia Adelsteen.